تبیان، دستیار زندگی
دسترسی به آب آشامیدنی سالم برای حفظ سلامت انسان و نیز توسعه و پیشرفت جوامع بشری ضروری می باشد. با توجه به پیشرفت های اقتصادی و صنعتی بشر و رشد جمعیت،..
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : مهدی رحمانی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

حذف طعم بوی نامطبوع آب شرب
حذف طعم بوی نامطبوع آب شرب

دهمین دوره از پروژه های دانش‌آموزی تبیان نیز با یاری خداوند و حضور پرشور شما دوستان و علاقه‌مندان به پایان رسید اما کار ما هنوز تمام نشده است! این دوره نیز همچون سال های گذشته دوستان بسیاری با ثبت طرح ها و ایده های خلاقانه خود در منوی"پیشنهاد موضوع" ما را در ارتقای تنوع پروژه ها یاری نموده‌اند. هم چون گذشته بر آن شدیم تا با گردآوری این ایده های جالب، علاوه بر قدردانی از این دوستان نوآور، زمینه‌ای را برای ایده پروری سایر پژوهشگران علاقه‌مند فراهم آوریم. فراموش نکنید که ما همیشه منتظر طرح های جدید شما عزیزان هستیم.

نام ایده: حذف طعم بوی نامطبوع آب شرب خوزستان با استفاده از پلیمرهای طبیعی و بیوجاذب ها
نام ارائه‌دهنده/دهندگان: مریم دلدار بیات
زمینه و نوع پروژه: شیمی تجزیه
درجه سختی: دشوار
نام مدرسه: دبیرستان فرزانگان 6 تهران


دسترسی به آب آشامیدنی سالم برای حفظ سلامت انسان و نیز توسعه و پیشرفت جوامع بشری ضروری می باشد. با توجه به پیشرفت های اقتصادی و صنعتی بشر و رشد جمعیت، صدمات کیفی و کمی وارد بر منابع آب نیز روز به روز افزایش می یابد. لذا با توجه به روند افزایش آلودگی منابع آب موجود و ضرورت دسترسی به آب آشامیدنی سالم، شناخت دقیق اجزای آب و داشتن دانشی کافی در زمینه برنامه ریزی، طراحی و بهره برداری طرح های آب لازم به نظر می رسد.
 
افزایش فعالیت های انسانی منجر به گرم شدن کره زمین، از بین رفتن سفره های آب های زیرزمینی و خشک شدن دریاچه ها و رودخانه های ایران شده است. هم چنین با رشد جمعیت و کاهش منابع آب، نیاز روزانه به آب آشامیدنی، شست و شو و تهیه مواد اولیه و ساخت مواد مختلف و غیره افزایش یافته است در نتیجه تصفیه آب مشکل تر و کیفیت آن کاهش یافته است.


وجود املاح مختلف در خاک باعث ایجاد طعم، بو و رنگ خاصی در آب های بعضی از شهرهای ایران شده است. این ویژگی ها بعضاً نامطلوب بوده و باعث ایجاد مشکلات فراوانی می شود. این مشکلات شامل بیماری هایی مانند وبا، حصبه یاتیفوئید، پاراتیفوئید، هپاتیت های مسری، ژیاردیانیز، لیتوسیپروسیس، تولادمیا، اسهال میکروبی و غیره می شود.
همچنین مشکلات ناشی از طعم و بو رنگ نامطبوع آب باعث صرف هزینه های گزافی توسط دولت و مردم برای بهبود کیفیت آب می شود.


بحران آب بیش از هر جنگی، جان انسان ها را می گیرد و اگر شرایط فعلی ادامه یابد، 500 میلیون نفر تا 9 سال دیگر از امکانات بهداشتی بی بهره خواهند بود و تا سال 2025 میلادی نیز 800 میلیون نفر از جمعیت جهان، آب غیر بهداشتی مصرف خواهند کرد.


سازمان بهداشت جهانی، آب ناسالم را عامل یک بیماری از هر ده بیماری و 6 درصد مرگ و میرها در سراسر جهان می داند. تب روده ای یا حصبه و تب مالت از مهم‌ترین بیماری های ناشی از استفاده از آب آلوده به میکروب ها است که در جریان آن مغز، سیستم عصبی و چشم از مهم‌ترین بافت هایی هستند که در جریان این بیماری ها آسیب می بینند. این گزارش می افزاید: در کشورهای توسعه یافته آب در کمتر از یک درصد موارد، عامل مرگ و میر افراد است که این میزان در کشورهای در حال توسعه به 12 تا 23 درصد می رسد.


هم چنین در گزارشی که بانک جهانی از وضعیت آلودگی آب های جهان که با عنوان " شاخص های توسعه جهان" منتشر کرده است٬ نقش صنایع غذایی، نوشیدنی و فاضلاب های شهری در آلوده کردن آب های ایران 5/12  درصد و صنایع نساجی، 2/17 درصد برآورد شده است. بر اساس این گزارش٬ صنایع تولید فلزات اولیه با 8/43 پس از فاضلاب های شهری، بیشترین نقش را در آلودگی آب های ایران دارند.


این روزها آب آشامیدنی و لوله‌کشی بسیاری از مناطق کلان شهر اهواز گل‌آلود شده است و دیگر استانداردهای لازم را برای آشامیدن ندارد؛ تا حدی که بوی تعفن فاضلاب می دهد. وضعیت آب بعضی از مناطق به ویژه منطقه "کوت‌عبدالله" اهواز فاجعه‌بار است، زیرا آب شرب این منطقه چند سالی است که خیلی آلوده و غیرقابل استفاده شده است و با این وجود هم اکنون در تمامی مناطق، مردم مجبور به خرید آب تصفیه شده هستند و آب لوله کشی قابلیت شرب را ندارد.
 
لذا دانش آموزان جهت حل این معضل راهکاری اندیشیدند، آن ها سعی کردند تا جهت سالم سازی آب از پلیمرهای طبیعی استفاده کنند. پلیمر انتخابی آن ها پلمیری طبیعی است که در برخی میوه ها و ساختار بدن بعضی جانوران یافت می شود. این پلیمر پکتین نام دارد. یکی ازمنابع آن پوست سیب است.

مهارت های کسب شده

روش استفاده از وسایل آزمایشگاهی، آشنایی با انواع پلیمرهای طبیعی، روش صحیح استفاده از منابع اینترنتی و مقالات



نام ایده: سنتز پوشش نانو پلیمر ضدآب به منظور محافظت از سطوح حساس به رطوبت
نام ارائه‌دهنده/دهندگان: زهرا اسدی
زمینه و نوع پروژه: شیمی پلیمر
درجه سختی: دشوار
نام مدرسه: دبیرستان فرزانگان 6 تهران

حذف طعم بوی نامطبوع آب شرب

کمبود منابع چوبی در بخش چوب و فرآورده های چوبی از جدی‌ترین چالش های مناطق مختلف دنیا، از جمله ایران، است و این کمبود باید به طریقی جبران شود. یکی از اقدامات راهبردی در این زمینه، حفاظت چوب است که موجب افزایش عمر مفید فرآورده های چوبی می شود. انواع روش های حفاظت و اصلاح چوب در سطح جهان گسترش یافته است؛ به طوری که سالانه ده ها ماده شیمیایی برای حفاظت از چوب اختراع می شوند و به ثبت می رسند.


سالانه درصد قابل توجهی از وسایل و ابزار چوبی پرکاربرد در صنعت از جمله لنج ها، کشتی ها، ... نیازمند بازسازی و مرمت می شوند که خود نیازمند هزینه و وقت قابل ملاحظه ای است. با توجه به خسارت های ناشی از پوسیدگی چوب در اثر رطوبت در می یابیم صنعت امروز نیازمند راه های قطعی و موثر برای حل این مشکل می باشد.


امروزه راه حل های مختلفی برای حل این مشکل نظیر استفاده از قیر به عنوان عایق در کشتی ها و لنج ها، استفاده از رنگ های اکریلیکی و پوشش های سلیکونی و پوشش های اپوکسی ...ارائه شده که به علت آسیب های محیط زیستی و ... نتوانسته مشکل را آن طور که باید حل کند. ساخت و سنتز پلیمر ضد آب برای حل این مشکل، باتوجه به مقرون به صرفه و سازگار بودن آن با محیط زیست می تواند گزینه مناسب و کارآمدی برای رفع و حل این مشکل باشد. با ایجاد این خاصیت برای سطوح چوبی و استفاده از آن در صنعت می توان از ایجاد خسارات هنگفت و عظیم جلوگیری کرد و همچنین قدمی نوین در راه حفاظت از محیط زیست برداشت.


در این پروژه دانش آموزان تلاش کردند تا با استفاده از پلیمری از دی وینیل بنزن پوشش نانو پلیمری به منظور عایق کردن سطوح به ویژه سطوح چوبی نسبت به آب تولید کنند و جایگزین روش های موجود ضد آب سازی و رفع مشکلات آن ها نمایند.

مهارت های کسب شده

روش های مختلف ضدآب کردن سطوح، روش های مختلف تولید پلیمرها

بخش پژوهش های دانش آموزی تبیان، تهیه:مهدی رحمانی
تنظیم: علی سرمدی