تبیان، دستیار زندگی
اتاق بازرگانی و انتخاباتش که با حضور چشمگیر آقازاده ها در پیش رو می باشد بسیار حاشیه ساز شده است.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : محسن جندقی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

گفتگوی تبیان با یک صادرکننده نمونه کشور درباره انتخابات اتاق بازرگانی تهران

وقت رفتن پدربزرگ‌های اتاق بازرگانی رسیده!


اتاق بازرگانی و انتخاباتش که با حضور چشمگیر آقازاده ها در پیش رو می باشد بسیار حاشیه ساز شده است.

سید فخرالدین عامریان

16اسفند روز انتخابات هیات نظارت اتاق بازرگانی تهران است؛ انتخاباتی که با حاشیه بسیاری همراه بوده و گروههای بسیاری برای انتخاب شدن در اتاق بازرگانی ثبت نام کرده اند. حضور منتسبان دولت و شائبه دخالت دولت در انتخابات پارلمان بخش خصوصی و کاندید شدن پیشکسوتان بازرگانی از جمله حاشیه های این انتخابات بود. تبیان  در این مورد با یکی از صادرکننده نمونه کشوری بوده و به عنوان کارآفرین نمونه انتخاب شده گفتگو کرده است.
عامریان اعتقاد دارد وقت آن رسیده که پدربزرگهای اتاق بازرگانی جای خود را به جوان ها بدهد. وی درباره حضور دولتی‌ها در این انتخابات گفت: اگر منظور شما حضور افرادی مانند حاج‌آقا عراقچی است که اتفاق ایشان جزو بزرگان و با تجربه‌های حوزه بازرگانی محسوب می‌شوند و حضور آنها می‌تواند موثر باشند اما موضوع مهم و منفی حضور آن 20 نماینده‌ای است که دولت برای حضور در اتاق بازرگانی معرفی می کند. موضوع این است که اگر اتاق بازرگانی بخش خصوصی است پس چرا باید دولت این همه نماینده در آن داشته باشد؟ همین موضوع باعث شده که اتاق بازرگانی عملا کاری از پیش نبرد و به آن اهدافی که فعالان بخش خصوصی دارند نرسند.
وی با انتقاد از ادامه حضور پیشکسوتان بازرگانی در اتاق تهران می گوید: پدربزرگ‌های اتاق بازرگانی 35 سال است که می‌گویند این اتاق چیزی ندارد؛ سوال این است اگر اینجا چیزی ندارد پس چرا دوباره کاندید شده اند و اینجا را ترک نمی‌کنند؟ چرا اجازه نمی‌دهند یک عده جوان وارد اتاق بازرگانی شوند تا بلکه تغییر و تحولی در این عرصه به وجود بیاید. ما نمی‌گوییم که پدربزرگ‌ها در اتاق بازرگانی نباشند اما می‌گوییم حداقل نیمی از اعضا را بازرگانان تازه نفس تشکیل دهند تا پارلمان بخش خصوصی کمی پویا شود.

هند و پاکستان تسهیلات صادرات را به راحتی پرداخت می‌کنند و دولت آنها سهم تولید و صادرات را می‌دهد اما در ایران صادرکنندگان با مشکلات عدیده موجه هستند.

عامریان که خود یکی از کاندیدای مستقل اتاق بازرگانی است می افزاید: اکثر اعضای اتاق بازرگانی وقتی به اتاق رفتند کسب اعتبار کرده و ثروتمند شده‌اند و حالا وقت آن رسیده که کسانی که در حوزه بازرگانی موفق بوده‌اند و ثروتمند هستند وارد اتاق بازرگانی شوند تا دغدغه کسب اعتبار توسط این جایگاه را نداشته باشند.
فرش و  بازرگانی
سید فخرالدین عامریان بزرگترین صادرکننده فرش ایران است اما نکات جالبی از صادرات دارد. وی می گوید:  هند با صادرات یک میلیارد و 400 میلیون دلاری فرش در رتبه اول صادرات این کالا در جهان قرار دارد. پاکستان هم سالیانه حدود 500 میلیون دلار فرش صادر می‌کند اما ایران تنها 100 میلیون دلار صادرات فرش دارد. این در حالی است که اکثر مسوولان به اشتباه ایران را رتبه اول در صادرات فرش را اول اعلام می‌کنند. صادرات فرش ایران سالهاست که با مشکل مواجه شده است و هند و پاکستان به راحتی بازار ایران را گرفته‌اند.
وی که 20 درصد صادرات فرش ایران را انجام می دهد با اشاره به مشکلات فراوان صادرات در ایران درباره علت موفقیت سایر کشورها می گوید: هند و پاکستان تسهیلات صادرات را به راحتی پرداخت می‌کنند و دولت آنها سهم تولید و صادرات را می‌دهد اما در ایران صادرکنندگان با مشکلات عدیده موجه هستند.
سید فخرالدین عامریان

سید فخرالدین عامریان که عمده صارداتش به کشور برزیل است گفت: در ایران ارباب رجوع را پاس داده و دور می زنند. در حالی که وقتی به تمامی ادارات برزیل مراجعه می کنید ابتدا خوش آمدگویی می کنند و بعد مکانی را برای صحبت و رفع مشکل در اختیار ارباب رجوع قرار می دهند. وقتی به ایران می آیم و قرار است به یک اداره دولتی بروم از شب گذشته این نگرانی را دارم که فردا قرار است چه بی احترامی هایی به من شود. برخلاف کشور ما که هر دقیقه بخشنامه های متعددی برای تولید کننده صادر می کنند در برزیل قوانین خیلی خوبی وجود دارد و چندان تغییر نمی کند. مهمتر از همه اینکه تسهیلات را با سودهای خیلی کم (بین دو تا هشت درصد) به تولید کننده می دهد. بخش های مختلف راحت تسهیلات مورد نیاز را دریافت کرده و فعالیت خود را آغاز می کنند. برای ثبت و افتتاح شرکت در برزیل تنها ده روز زمان لازم است که البته افراد خارجی باید حتماً یک شریک برزیلی داشته باشند.
وی می گوید: برای تجارت در برزیل بسیار راحت تر هستم چون هر وقت به تسهیلات داشته باشم بدون اینکه به بانک مراجعه کنم روسای بانک در دفتر من حاضر شوند. وقتی ساعت نه صبح یک میلیون اعلام نیاز کنم با سود شش درصد در سال این مبلغ را تا ساعت دوازده ظهر به حساب من واریز می شود. برعکس کشور ایران که برای دریافت تسهیلات باید ضریب حساب مشخص شود و شاید بعد از دو سال وام را پرداخت کنند.
عامریان در عین حال می گوید: از زمانی که در سال 2002 لولا رئیس جمهور برزیل شد. طرح بورس فامیلی را اجرا کرد و به چند استان فقیر یارانه داد. با اجرای این طرح حدود 40 میلیون افراد طبقه فقیر جامعه را به طبقه متوسط رساند. بنابراین صنعت، کشاورزی و کارآفرینی آنها تا سال 2011 پیشرفت خیلی خوبی داشت.
وی در پاسخ به این سوال مجری که حمایت از مخترعان و صاحبان ایده چه تأثیری در رشد اقتصادی برزیل داشته است گفت: در برزیل از صاحبان طرح و ایده حمایت می کند و به راحتی به آنها تسهیلات می دهند. قوانین خیلی خوبی هم دارند.

از زمانی که در سال 2002 لولا رئیس جمهور برزیل شد. طرح بورس فامیلی را اجرا کرد و به چند استان فقیر یارانه داد. با اجرای این طرح حدود 40 میلیون افراد طبقه فقیر جامعه را به طبقه متوسط رساند.

تاجر ایرانی مقیم برزیل خاطرنشان کرد: برخلاف جوسازی رسانه ها مبنی بر گرفتن رشوه در این کشور من تا به حال این مسئله را مشاهده نکردم و آنها برای کارآفرین و تاجر احترام خیلی خوبی قائل هستد. هر موقع مشکلی داشته باشید و احساس کنید لازم است با وزیر مربوطه ملاقات داشته باشید ظرف کمتر از ده روز به راحتی می توانید با وزیر رو در رو صحبت کنید و اگر جایی اجعاف شده شده باشد سریع پیگیری می کنند.
عامریان ادامه داد: برزیل اصلاً این طور نیست به تمام قشر جامعه احترام می گذارند و همه راضی و خوشحال هستند. برعکس ایرانی ها که با دیدن همدیگر بغض می کنند و در آساسنسور پشت به هم می ایستند در برزیل همه از صبح به همدیگر انرژی مثبت می دهند.در ایران اینقدر در رسانه ها بحث رانت به وجود آمده و اینکه افراد تنها با رانت و پارتی می توانند به جایی برسند تمامی جوانان ما پس از فارغ التحصیلی فکر می کنند نمی توانند کاری انجام دهند. در حقیقت به نوعی افراد دلسرد شده اند.

محسن جندقی
بخش اقتصاد تبیان



مطالب مرتبط:
 بانک مرکزی و نرخ رشد
 سرانجام بانک مرکزی رئیس‌دار شد!
 بانک‌ها خودمختار شده اند!