تبیان، دستیار زندگی
روز 13 به در امسال را با به در کردن سه مورد مهم و حیاتی سپری کنید که تا اخر سال تندرست و سلامت باشید.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

سه به در!

روز سیزده به در امسال را با به در کردن سه مورد مهم و حیاتی سپری کنید که تا آخر سال تندرست و سلامت باشید.

امیر رضوانی - بخش اجتماعی تبیان
سیزده بدر

سیزده به در روز خوب و پر خاطره ای برای ما ایرانی ها است، روزی که بعد از قریب به دو هفته با یک دورهمی مرفه و روح بخش در کنار عزیزان و در دل طبیعت برای شروع کاری مجدد آماده می شویم.
سیزده به در هر چند آمیخته با طبیعت و سرسبزی است اما بسیاری از ما در همین روز و در طول سال بر خلاف این یک روز در حال سواستفاده و ضربه زدن به طبیعت هستیم. به همین مناسبت این روز را به فال نیک می گیریم و تلنگری به خود می زنیم؛ شاید طبیعت که این روزها در دل آن خوش گذراندیم باعث شود کمی بیشتر در این باره تأمل کنیم.
طبیعت سبز: یکی از مشکلات جهانی، آسیب زدن بشر امروز و زندگی تمدن و صنعتی او به طبیعت است.
آمارها به صورت مداوم از کاهش جنگل ها و درختان، ضربه به اتمسفر، انقراض نسل حیوانات، و هزاران تهدید دیگر می گویند که بر اثر زندگی ما این شرایط در حال رشد می باشد.
این شرایط برای کشور ما نیز صادق می باشد. جنگل های شمال هر روز بیش از گذشته کاهش می یابد و این کاهش نیز دلیلی ندارد جز سودجویی و رفاه طلبی ها،جنگل تراشی با هدف تصرف محدودی تراشیده شده به عنوان زمین کشاورزی، تخریب ها جهت ویلاسازی، قطع درختان برای صنایع چوب و کاغذ، تغذیه دام ها و ... از جمله این عوامل هستند.

هوای پاک و اکسیژن از ارزان ترین و بهترین نعمات خداوندی است که به ما ارزانی داشته است اما این نعمت ارزان را نیز خود ما بر خود حرام کرده ایم

در کنار جنگل ها باید به دریاچه ها نیز اشاره داشت حدود 60 دریاچه در این ایران- روزمینی و زیرزمینی- در حال خشک شدن می باشند نمونه بارز آن که چند سالی است مسئولان در حال تأمل و پیدا کردن راه چاره ای برای آن هستند دریاچه ارومیه است البته زاینده رود اصفهان نیز جدا از دریاچه ارومیه نیست. 50 سال اخیر یک سوم جنگل های ایران نابود شده اند براساس نظر کارشناسان و مسئولان در این سال ها بین 6 تا 12 میلیون هکتار جنگل طبیعی و 2/5 میلیون هکتار جنگل دست ساز از بین رفته اند.
مواردی که گلایه رهبری و مطالبه ایشان از مسئولین و هشدار کارشناسان را در پی داشته است.
آلودگی هوا: خیلی سخت است که نعمت نفس کشیدن هم برای انسان سخت شود.
هوای پاک و اکسیژن از ارزان ترین و بهترین نعمات خداوندی است که به ما ارزانی داشته است اما این نعمت ارزان را نیز خود ما بر خود حرام کرده ایم.
آلودگی هوای محلات شهرها یکی از معضلات بزرگ مسئولان و مدیران شهری است. اگر یادمان باشد قدیم ترها مدارس به خاطر برف تعطیل می شدند اما بچه های امروز بیش از برف به خاطر آلودگی هوا تعطیل می شوند!
آلودگی که تنها نعمت هوای پاک را از ما نمی گیرد بلکه در کنار آن برای ما بیماری به ارمغان آورده است.
یکی از نتایج این آلودگی تأثیر آن بر افزایش سرطان است از دیگر عواقب آن افزایش فراموشی و بیماری های ریوی و صدمه به بیماران قلبی می باشد.
تعداد روزهای آلوده در محلات شهری مانند تهران آنقدر زیاد است که تعداد روزهای سالم را راحت تر می توان حساب کرد اما این مکافات نیز دلیلی ندارد جز عملکرد خود ما و نمی توان چیزی از آن را بر گردن چرخ و فلک و ماه و خورشید انداخت.
استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی و عدم تردد با خودروهای تک سرنشین، تنظیم خودروها و معاینه فنی آنها از عواملی هستند که شهروندان می توانند در ایجاد یک هوای پاک و کاهش آلودگی کمک کنند اما تولید و واردات سوخت مناسب، تبدیل سوخت خودروها به CNG، فرهنگ سازی پیرامون هدف سوخت، رانندگی و ...، خارج کردن صنایع آلاینده از محدوده شهری و... چند مورد از وظایف مسئولان می باشد. وظایفی که هر کدام در جای خود و در کنار هم باید انجام شود تا شهری پاک تر داشته باشیم.
این حق ما است که شهری کم ترافیک و پاک داشته باشیم.

نمی توان به صورت مداوم گفت که ای وای هوا و آب و ... اما خود یکی از مسببین این وضعیت بغرنج بود و رویه خود را تغییر نداد.

آب: ایران وارد یک دوره خشکسالی شده است شاید این خبر را در شبکه های اجتماعی زیاد دیده اید و در پی آن اخبار زیادی در رسانه های خودمان به سمع و نظرتان رسیده است.

ظرفیت پایین سدها را در تلویزیون دیده اید و تعجب کرده اید، خبرها و هشدارهای مسئولین برای جیره بندی را بارها شنیده اید. قطعی آب را ممکن است در سال گذشته درک کرده باشید و یا هشدار پای قبض آبتان را؛ همه این موارد بعلاوه ی نشان های محیطی در فصل های اخیر چون کاهش بارش، مشکلات دریاچه ها، کاهش آب های زیرزمینی همه و همه نشان از واقعیت داشتن خبرهای رسانه ها و حساسیت هشدار مسئولین دارد.
ایرانی ها در رکود زدن و شکستن آمار در جهان ید طولایی دارند، آنهم معمولا رکودهایی در  آسیب ها و آمار منفی! مصرف نوشابه یکی از این آمار است اما پیرامون آب و مصرف آن نیز  موفق به کسب رکود شده ایم! هر یک نفر  در ایران روزی 250 لیتر آب مصرف می کند که دو برابر کل مصرف جهانی آب است. یعنی هر روز هر ایرانی به اندازه 500 بطری کوچک آب معدنی، آب را یا می خورد یا بالاخره به طریقی هدر می دهد. البته این میزان مصرف گاهی در بعضی مکان ها به 400 لیتر هم می رسد علاوه بر این این تهرانی ها بودند که در این وضعیت بی آبی اخیر توانستند رکورد دیگری را نیز به نام خود ثبت کنند. آن ها در تیرماه سال گذشته و در گرمای 40 درجه در هر شبانه روز تا 3 میلیون و 235 هزار متر مکعب مصرف داشته اند و در آمار کلی تر تهرانی ها در چند ماه اولیه به تنهایی 275 میلیون و 402 هزار متر مکعب که معادل مصرف بیش از نیمی از ذخیره  فعلی آب در پشت سدهای 5 گانه تهران مصرف کردند و رکودی 50 ساله را زدند.
اما وضعیت کمبود آب موضوعی است که اکنون با آن نیز گریبانگیر هستیم و اگر چاره ای و راهکار مشترک برای رفع آن توسط مسئولین و مردم اندیشه نشود در امسال و سالیان آینده با بحران روبرو خواهیم بود.


سه نکته مورد اشاره در موارد بالا از فضا و طبیعت سبز، آلودگی هوا و مصرف آب تنها سه مورد از چرخه طبیعت است که ما با عملکرد خود در حال آسیب به آن و به طبع به خود هستیم و هیچ راه حلی جز تأمل دوباره در تعامل و نحوه زیست خود نخواهیم داشت نمی توان به صورت مداوم گفت که ای وای هوا و آب و ... اما خود یکی از مسببین این وضعیت بغرنج بود و رویه خود را تغییر نداد.
امیدواریم این طبیعت گردی امروز ما تلنگری باشد برای صیانت به آن.