تبیان، دستیار زندگی
رانندگانی که بعد از مدت ها قصد استفاده از آزادراه تهران - قم را داشتند، متوجه شدند مبلغ عوارض این آزادراه بیش از 40 درصد افزایش یافته و از 300 تومان به 500 تومان رسیده است
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

عوارضی برای بزرگراه ها؟!


رانندگانی که بعد از مدت‌ها قصد استفاده از آزادراه تهران - قم را داشتند، متوجه شدند مبلغ عوارض این آزادراه بیش از 40 درصد افزایش یافته و از 300 تومان به 500 تومان رسیده است.

عوارض بزرگراه

این افزایش بی‌سر و صدای عوارضی آزادراه تهران - قم تنها خبر این حوزه نبوده و پیشنهاد تعیین عوارضی برای بزرگراه‌ها از سوی دولت نیز خیلی‌ها را حیرت‌زده کرد! سایت وزارت راه و شهرسازی اظهارات عباس‌علی آخوندی، وزیر راه را منتشر کرد و از پیشنهاد بی‌سابقه دولت برای تعیین عوارض برای بزرگراه‌ها خبر داد. در این مطلب وزیر بعد از اینکه عملکرد راهداری و وزارت متبوع خود درباره جاده‌ها و راه‌آهن را مرور کرد، می‌گوید: «برای ساخت بزرگراه اهر - تبریز در ابتدای سال تنها 5 میلیارد تومان اعتبار تخصیص داده شده بود اما به دلیل اهمیت بزرگراه اعتبار پروژه را به 15 میلیارد تومان افزایش دادیم. ساخت محور اهر - تبریز بسیار بیش از این مبالغ اعتبار نیاز دارد اما امکانات وزارت راه و شهرسازی تنها در همین میزان است. در کل اگر با عملکردمان تبلیغ کنیم بهتر از آن است که در هر شهری می‌رویم بگوییم 2میلیارد تومان به این پروژه می‌دهیم؛ ‌نیت کردم تا پایان دوره مسوولیت ‌خود به مردم دروغ نگویم و وعده بی‌اساس ندهم اما با تدبیر کارها را پیش ببرم». در ادامه وزیر راه و شهرسازی درباره راه‌های افزایش بودجه عمرانی می‌گوید: «‌‌از نمایندگان مجلس شورای اسلامی درخواست می‌کنم به تبصره جدید لایحه بودجه 94 مبنی بر امکان دریافت حق دسترسی در بزرگراه‌ها رأی مثبت دهند زیرا تصویب این تبصره می‌تواند موجب جذب سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی برای مشارکت و اجرای طرح‌های بزرگ این وزارتخانه در بخش‌های مختلف همچون راه‌آهن، بنادر، جاده‌ها و حتی فرودگاه‌ها و ورود بخش خصوصی در حوزه ساخت بزرگراه‌ها ‌شود. راهکار اتمام پروژه‌های مهم بزرگراهی متوقف شده تصویب لایحه بودجه 94 در مجلس است. در لایحه بودجه سال آینده پیش‌بینی شده با حمایت بخش خصوصی بزرگراه‌ها تکمیل و سرمایه‌گذاری بخش خصوصی از محل عوارض مسترد شود». وی با بیان اینکه در حال حاضر براساس قانون فقط در آزادراه‌ها می‌توان حق دسترسی و گذر دریافت کرد، گفت: «تصویب این تبصره دروازه‌ای برای جذب سرمایه‌گذاران بخش خصوصی برای اجرای طرح‌های دیگر وزارت راه و شهرسازی است». بدین ترتیب دولت قرار است به غیر از آزادراه‌ها از بزرگراه‌های کشور نیز عوارض بگیرد.

آزادراه‌های دولتی یا خصوصی

پیشنهاد دریافت عوارض از بزرگراه‌های کشور در حالی است که وزیر مدتی پیش اعلام کرده بود: «در آزادراه‌های دولتی هیچ‌گونه مصوبه افزایش قیمت عوارضی نداشته‌ایم. طبق قانون در آزادراه‌های خصوصی متناسب با تورم سالانه هر بار رقمی به تعرفه‌های عبور از آزادراه‌ها افزوده می‌شد که این رقم 3 سال افزایش نیافت. امسال بعد از 3 سال در 6 آزادراه خصوصی افزایش جزئی قیمت تعرفه عوارضی اعمال شد».

طبق قانون در آزادراه‌های خصوصی متناسب با تورم سالانه هر بار رقمی به تعرفه‌های عبور از آزادراه‌ها افزوده می‌شد که این رقم 3 سال افزایش نیافت

40 روز از این گفته‌ها نمی‌گذرد که آزادراه تهران - قم با 40 درصد افزایش قیمت مواجه شده و به درستی هم اطلاع‌رسانی نمی‌شود البته در روزهای پایانی هفته گذشته و در حالی که بسیاری از رسانه‌ها در تعطیلات بسر می‌بردند، مدیرکل نگهداری راه‌ها و ابنیه فنی سازمان راهداری با اشاره به افزایش عوارض اتوبان قم به 500 تومان گفت: «آزادراه‌های تهران- قم و کرج - قزوین جزو آزادراه‌های بخش دولتی است و نرخ عوارض آزادراه‌های فوق را شورای اقتصاد تعیین می‌کند». عزیز فیلی با اعلام اینکه نرخ عوارض خودروی سواری در آزاد راه تهران- قم از 300 به 500 تومان افزایش یافته است، ادامه داد: «این نرخ تا یک سال آینده ثابت می‌ماند. همچنین نرخ عوارض برای مینی‌بوس هم از 500 به 1000 تومان افزایش یافته است». مدیرکل نگهداری راه و ابنیه فنی سازمان راهداری، با اشاره به افزایش عوارض 6 آزادراه بخش خصوصی ادامه داد: «نرخ عوارض این آزادراه‌ها به‌صورت مشارکتی و توسط وزارت راه و شهرسازی تعیین می‌شود». پیش از این عباس‌علی آخوندی، وزیر راه و شهرسازی اعلام کرده بود: «در سال جاری 20 آزادراه افزایش عوارض نداشته و تنها با افزایش عوارض 6 آزادراه بخش خصوصی موافقت شده است». جالب اینکه مصوبه افزایش مبلغ عوارض اتوبان تهران - قم در تاریخ 29 مهر به تصویب شورای اقتصاد رسید و در آن شورا مبلغ عوارض اتوبان تهران - قم را از 250 تومان به 500 تومان تعیین کرده بودند در حالی که مدت‌ها بود عوارض این اتوبان300 تومان شده بود!

فرآوری: محسن جندقی

بخش اقتصاد تبیان


منابع : فراس، تسنیم و وطن امروز

مطالب مرتبط:

اجرای زیرپوستی فاز دوم گرانی‌ها!

موج گرانی‌ها در راه است؟

وام مسکن عامل گرانی خانه؟!