تبیان، دستیار زندگی
یکی از تفریحات سالمی که جنبه آموزشی و علمی برای دانش آموزان دارد رفتن به طبیعت و لذت بردن از تماشای پرندگان است.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

اطلاعات اردوی یک روزه باغ پرندگان تهران 1

قسمت اول

باغ پرندگان

«مربی عزیز با توجه به این که یکی از اهداف اردوهای دانش آموزی بالا بردن سطح اطلاعات عمومی، تاریخی، علمی و یا مذهبی دانش ‌آموزان در مورد مکان‌ اردوها و موارد مرتبط با آن هاست ما پس از ارائه هر بسته پیشنهادی سفر و اردو، مقاله ای تحت عنوان اطلاعات همان سفر و اردو بر روی سایت قرار خواهیم داد که مربی می تواند با مطالعه آن در زمان حضور دانش آموزان در اتوبوس یا وارد شدن به هر یک از مکان ‌ها، اطلاعات مورد نیاز دانش ‌آموزان را برای آنان توضیح داده و به سئوالات احتمالی آنان پاسخ دهد».

مقاله حاضر اولین قسمت اطلاعات را در مورد بسته پیشنهادی «سفر و اردو، باغ پرندگان تهران» از بخش سفرهای آموزشی تحقیقی ارائه می ‌نماید.

پرنده نگری چیست؟

یکی از تفریحات سالمی که جنبه آموزشی و علمی نیز دارد رفتن به طبیعت و لذت بردن از تماشای پرندگان است. اما در کنار تماشای پرندگان، شنیدن صدای دلنشین و آواز آن ها، همچنین توجه به رفتارهای آنان و مطالعه در مورد چگونگی تولید مثل و زادآوری آنان از جمله جذابیت های این رشته است. پرنده نگری تفریحی است که ده ها سال است در بین مردم دنیا رواج یافته و علاقمندان فارغ از نوع شغل یا تخصص با شوق و ذوق وافر به این تفریح سالم می پردازند.

باغ پرندگان

در ایران نیز چندسالی است برخی گروه ها و انجمن های طبیعت دوست با فرهنگ سازی تماشای پرندگان به عنوان یک تفریح سالم آموزشی علمی، اقدام به برگزاری سفرهایی با محوریت پرندگان نموده ‌اند. یکی از مهمترین دستاوردهای این برنامه ها آشنایی مردم و خصوصا نوجوانان و جوانان با شاخه های مختلف محیط زیست و ایجاد انگیزه در آنان برای حفظ این محیط و جلوه های زیبای آن است. در این میان، دانش آموزان به عنوان آینده سازان کشور از جمله افرادی هستند که باید وارد این حوزه شده و در مورد آن اطلاعات خوبی را کسب نمایند. این اطلاعات از طریق دانش آموزان به سرعت و بدون هزینه به خانواده ها و از آن به تمام اقشار جامعه انتقال می ‌یابد. آرامش و لذت پرنده نگری به حدی است که بسیاری از روانشناسان آن را راه حلی برای آرامش فکری و تقویت روحیه افراد می ‌دانند.

لازم است بدانیم این رشته از طبیعت ‌گردی سال هاست در بین مردم دنیا جای خود را باز نموده است و در کشورهای مختلف تعداد پرنده ‌نگر‌ها مرتبا رو ‌به افزایش است تا حدی که در کشورهای انگلیس و آلمان برابر طرفداران فوتبال، پرنده ‌نگر وجود دارد.

مربیان عزیز اردوهای دانش آموزی می توانند اطلاعات فوق همچنین موارد دیگری که در ادامه این مقاله می آید را به شکلی جذاب و در فواصل مختلف برگزاری اردو، حتی در حین تماشای پرندگان در باغ در اختیار دانش آموزان بگذارند تا به گیرایی آنان کمک کرده و ذهن جستجوگر آنان را ارضا نماید.

همچنین مربیان باید برای دانش ‌آموزان توضیح دهند که پرنده ‌نگری هرگز یک علم نیست اما یک تفریح علمی محسوب می ‌شود در واقع نیاز نیست پرنده نگر، پرنده ‌شناس باشد بلکه پرنده ‌نگری یکی از زیر شاخه ‌های اکوتوریسم یا طبیعت ‌گردی است. پرنده ‌شناسان در واقع بسیار جزئی تر از پرنده نگرها به پرندگان نگاه می کنند و اهداف مطالعاتی و تحقیقاتی را دنبال می کنند در حالی که پرنده ‌نگری لذت بردن، تجربه کسب کردن و آموختن از دنیای پر رمز و راز پرندگان است.

باغ پرندگان

آیا دانش آموزان می ‌توانند پرنده ‌نگر شوند؟

آری. ابتدا باید پرندگان را دوست داشته باشند و به آن ها علاقمند شود. آنگاه در فضای سبز حیاط خانه و یا پارک ها و بوستان های اطراف منزل به گشت و گذار پرداخته و پرندگان را تماشا نمایند و به صدای آنان گوش دهند. البته در مرحله اول ممکن است نتوانند تفاوت سار و توکای سیاه را از هم تشخیص دهند اما همین که فرق کلاغ و طوطی را بدانند یعنی این که راه را درست آغاز کرده ‌اند و مطمئن باشند که می توانند.

شروع پرنده نگری با چند شرط همراه است: شرط اول داشتن حوصله و پشتکار است. آن ها نباید انتظار داشته باشند در وهله اول هر پرنده ‌ای را می بینند بتوانند شناسایی کنند.

شناسایی پرندگان در صورتی میسر است که بتوان مشخصات ظاهری آن ها را دقیقا مشاهده کرد. شرط دوم رعایت سکوت و آرامش است. اگر با سر و صدای زیاد و در حالی که با دوستان خود صحبت می ‌کنند وارد منطقه ‌ای شوند بدون شک پرندگان زیادی را فراری خواهند داد. ولی چنانچه در جایی کمین کرده و ساکت بمانند موفق به دیدن پرندگان بیشتری خواهند شد.

دانش آموزان برای شروع باید پس از طی مقدمات فوق، یک کتاب راهنمای پرندگان، یک دوربین چشمی و یک دفترچه یادداشت تهیه کنند و از آن روز به بعد همه مشاهدات خود از انواع پرندگان، نام آن ها، شکل صدای آنان و رفتارهای خاص آن ها را یادداشت نمایند.

مرحله بعدی عضویت در یک کلوپ پرنده ‌نگری و شرکت در کلاس ‌های آموزشی، همچنین مطالعه کتاب و همراه شدن با افراد با سابقه است.

ادامه دارد....

مرکز یادگیری سایت تبیان - نویسندگان: نسرین علی فرد – محسن تقوی پور

تنظیم: نسرین علی فرد