تبیان، دستیار زندگی
اشتباهی سفید در ازدواج؛ هم خانه شدن دو نامحرم بدون خطبه عقد و برقراری ازدواج، اتفاق منحوسی است که نباید گذاشت زنگ خطرش به صدا درآید.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : سپیده آماده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

خطر ازدواج سفید، بیخ گوش خانواده

ازدواج بدون خطبه عقد!+ فیلم

هم خانه شدن دو نامحرم بدون خطبه عقد و برقراری ازدواج، اتفاق منحوسی است تحت عنوان ازدواج سفید که موارد هر چند محدود اما در کشور ما دیده شده و کارشناسان از تهدیدات این نابهنجاری اجتماعی و خطرات گسترش آن می گویند.

کیانا نیکفام - بخش اجتماعی تبیان
ازدواج، دوستی خیابانی ، زن و مرد

به گزارش « تبیان »، در دانشنامه های اینترنتی «ازدواج سفید»، سبکی از زندگی مشترک معرفی می شود که در آن دو نفر بدون ازدواج رسمی که در مدارک تشخیص هویت قید شود، با یکدیگر زندگی مشترک تشکیل می‌دهند و روابطی مانند همسران رسمی و عقدی را در چارچوب یک خانه با هم برقرار می کنند. پدیده نابهنجاری که اولین نشانه هایش را می توان در سخنان سال 91 سردار مرتضی طلایی رئیس وقت کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر تهران یافت که با اشاره به افزایش زندگی مجردی دانشجویی در شهر تهران و به خصوص در محلات شمال شهر اعلام کرده بود : متاسفانه‌ گزارش‌هایی مبنی بر تشکیل زندگی‌های مجردی در شمال شهر تهران داریم که در آن دختر و پسر دانشجو بدون ازدواج رسمی زیر یک سقف زندگی می‌کنند!

زبانه های آتشی خانمانسور

ماجرای «ازدواج سفید» که چند وقتی بود از طریق شبکه های اجتماعی مانند فیس بوک به تبع از نمونه های منحط غربی تبلیغ می شد، در ماه های اخیر بارها مورد بحث جامعه شناسان و اسیب شناسان قرا گرفت و خبرهایی مربوط به وقوع این نابهنجاری اخلاقی در میان جوانان پا به عرصه رسانه ها گذاشت.

تغییرات رفتاری زنان، ناشی از تغییر سبک زندگی است. متاسفانه با توجه به تغییرات رفتاری و معیارهای اخلاقی در بعضی از زنان جامعه دستخوش تحولات خانوادگی شده است

در همین راستا 20 اردیبهشت ماه بود امان الله قرائی مقدم جامعه شناس با اشاره به رواج روابط غیررسمی و عقدی بین دختران و پسران با عنوان «ازدواج سفید» اظهار داشت : در چنین ازدواج هایی که دختران و پسران بدون انکه عقد کنند زیر یک سقف می روند و من نام آن را ازدواج سیاه می گذرام، زندگی دختر سیاه و تباه می شود. کمتر از یک هفته از اظهارات قرائی مقدم نگذشته بود که مجید ابهری اسیب شناس در گفتگو با شبستان با اشاره به اینکه روابط فرازناشویی، رویگردانی از ازدواج و گرایش به ازدواج سفید (ازدواج بدون تعهد قانونی و حقوقی)، علاقه به زندگی مجردی از عوارض ناشی از تغییرات در سبک زندگی است گفت: تغییرات رفتاری زنان، ناشی از تغییر سبک زندگی است. متاسفانه با توجه به تغییرات رفتاری و معیارهای اخلاقی در بعضی از زنان جامعه دستخوش تحولات خانوادگی شده است.

گذاری به قیمت اخلاق

ماجرای ازدواج و تشکیل خانواده که یکی از اصلی ترین مبانی دینی و اعتقادی مردم کشور ما است، در روزگار نه چندان دور با نظارت کامل والدین انجام می شد و در نهایت دخترها و پسرها با زوجی که در غالب موارد از سوی اعضای خانواده شان انتخاب می شد، راه خانه بخت را در پیش می گرفتند. در دهه های اخیر اما جامعه ما مانند تمام جوامع، تجربه گذار از سنت به مدرنیته را آغاز کرد، به این معنا که اعضای جامعه در تناقضی میان باورهای سنتی و مولفه های مدرن سرگردان ماندند. یکی از مولفه های تغییر سبک زندگی در سالهای اخیر، گرایش افراطی به سمت تحصیل و اشتغال بانوان بود. در این میان دختران جامعه به هر قیمتی که شده بود می خواستند راه دانشگاه را در پیش گیرند و در این میان بسیاری برای ادامه تحصیل مجبور می شدند که در شهری غیر از شهر محل سکونت خود، تحصیل کنند و از آنجایی که بسیاری از دانشگاه ها، به تعداد دانشجویان خوابگاه نداشتند، ماجرای خانه های دانشجویی و زندگی های مجردی و رفت و آمد های دور از کنترل والدین قدم به زندگی جوانان گذاشت. سالها از پس هم گذشت و دوره تحصیل در دانشگاه هم به پایان رسید اما دختری که سالهای پیش برای تحصیل راه خانه دانشجویی و زندگی مجردی را در پیش گرفته بود دیگر نمی توانست، باید و نباید های زندگی در کنار اعضای خانواده را تحمل کند و در این میان بسیاری از دخترانی که از شهرستان ها برای تحصیل به تهران آمده بودند سعی می کردند با ادامه تحصیل یا یافتن شغل، زندگی مجردی و بدون محدودیت خود را در کلانشهر تهران ادامه دهند. در کنار افزایش شمار دانشگاهیان در سالهای اخیر، گرایش افراطی زنان به سمت مشاغل مختلف و در نهایت استقلال مالی آنها باعث شد که برخی از آنها پس از مشکلاتی که با والدین پیدا می کردند، به دلیل توانایی تامین معاش راه زندگی مجردی را برگزینند و در این میان منعی بابت تامین هزینه های زندگی نداشته باشند. در نهایت این اتفاقات زمانی که در کنار گسترش شبکه های اجتماعی و ماهواره ای قرار گرفت و با چاشنی فردی گرایی که مهم ترین مولفه جامعه مدرن بود، آمیخته شد در برخی موارد به تراژدی ای به نام ازدواج سفید منتهی شد.

افزایش سن ازدواج

یکی دیگر از تغییرات اجتماعی که در یکی دو دهه اخیر به جامعه تزریق شد، افزایش سن ازدواج بود. به این معنی که دختران و پسرانی که در یکی دو دهه پیش در سنین حوالی بیست سال راه خانه بخت را در پیش می گرفتند، در یک دهه اخیر در این سالها ازدواج را گاه تا سن سی سالگی هم به تاخیر می انداختند.

چنین ازدواج هایی که دختران و پسران بدون انکه عقد کنند زیر یک سقف می روند و من نام آن را ازدواج سیاه می گذرام، زندگی دختر سیاه و تباه می شود

افزایش سن ازدواج در سالهای اخیر باعث شد جوانان برای اطفای نیازهای جنسی راه های جایگزینی را انتخاب کنند و در این میان افزایش روابط عاطفی میان دختران و پسران به بهانه ازدواج باعث شد که دختران و پسران در سنی که هم نسلان پیشینشان زندگی مشترک را می گذراندند، در میان روابط موقت دوستی وقت بگذارند، روابطی که در بیشتر موارد به ازدواج ختم نمی شد. افزایش سن ازدواج زمانی که به سالهای دهه سوم زندگی می رسید باعث می شد که دختر و پسرهای مجرد برای ادامه زندگی با والدینشان دچار تعارض و اختلافاتی شوند، اختلافاتی که گاه به جدا شدن از خانواده و تشکیل زندگی های مجردی و جداگانه می انجامید. در این میان افزایش زندگی های مجردی در سالهای اخیر از دیگر اتفاقاتی بود که باعث شد دختران و پسران جوان بدون نظارت والدین بتواند روابطی را کلید بزنند که در نهایت می توانست آبستن ازدواجی سفید باشد.

افزایش طلاق

افرایش سن ازدواج در سالهای اخیر با اتفاق دیگر هم همراه شد، افزایش طلاق به گونه ای که بر اساس اخرین امارها از هر سه ازدواج در تهران یکی به طلاق منتهی می شود، افزایش طلاق عامل پدیده دیگری به نام زنان مطلقه بود، زنانی که برای ادامه زندگی ترجیح می دادند خانه ای مجردی را برگزینند و در این میان به دلیل ناکامی این زنان در ازدواج مجدد، معمولا طعمه مردانی می شدند که هدفی غیر از ایجاد رابطه ای بدون مسئولیت را نداشتنند.

مسئولان فکری کنند

با توجه به دشوار شدن ازدواج و افزایش تمایل به زندگی مجردی اگر سیاست گذران و مسئولان کشور چاره ای نیندیشند، ممکن است ماجرای ازدواج های سفید که این روزها ریشه هایش هر چند کمرنگ اما در کلانشهری مانند تهران دیده می شود، به یکی از مهم ترین معضلات اجتماعی تبدیل شود که در زوال اخلاقیات، نفس زندگی اجتماعی را به شماره انداخته است.

  • ازدواج، دوستی خیابانی ، زن و مرد پدیده شومی به نام ازدواج سفید