بانوي علم و تقوي - بانوی علم و تقوی نسخه متنی

اینجــــا یک کتابخانه دیجیتالی است

با بیش از 100000 منبع الکترونیکی رایگان به زبان فارسی ، عربی و انگلیسی

بانوی علم و تقوی - نسخه متنی

| نمايش فراداده ، افزودن یک نقد و بررسی
افزودن به کتابخانه شخصی
ارسال به دوستان
جستجو در متن کتاب
بیشتر
تنظیمات قلم

فونت

اندازه قلم

+ - پیش فرض

حالت نمایش

روز نیمروز شب
جستجو در لغت نامه
بیشتر
توضیحات
افزودن یادداشت جدید

بانوي علم و تقوي

نام نويسنده ذكر نشده است

تجليل از بانوي بزرگوار اصفهاني و ارايه شخصيت عرفاني و فقهي و فلسفي برجسته يك زن در كشور ما، كاري سودمند و در جهت احياء ارزشهاي اسلامي در زنان، به نظر مي‏رسد.

حضرت آيت‏اللّه‏ خامنه‏اي

بانوي مجتهده سيده نصرت امين

نسل آگاه و جوياي كمال، در اين روزگار بيش از هر چيز به داشتن و شناختن اسوه‏ها و نمونه‏هاي ارزشمند تعهد و تقوا محتاج است. شخصيتهاي نوراني و برجسته‏اي كه مشعل فروزان هدايت و وارستگي را هميشه، روشن نگاه داشته‏اند و ناجي انسانها از گمراهي و حيرت بوده‏اند. اينان بي‏هيچ توقع و چشم‏داشتي، طالبان طريق حق و كمال را به سراي سعادت، رهنمون بوده‏اند.

بانوي مجتهده سيده نصرت امين كه سراسر عمر پر بركتش را صرف تعليم و تعلم معارف اسلامي كرد، نمونه منحصر به فرد يك اسوه و راهنمايي ارزنده براي نسل امروز، خصوصا دختران و بانوان كشور ماست. بانو امين تأليفات گران قدري در رشته‏هاي تفسير قرآن، حديث، حكمت، فقه، اصول و اخلاق از خود به يادگار گذاشته است. و از طريق حوزه علميه خواهران و دبيرستان دخترانه پايه‏گذار حركت علمي و معنوي زنان در عصر خود شد. شخصيت علمي و تقوايي اين عالم رباني خود حجتي است بر اينكه زنان متعهد جامعه اسلامي مي‏توانند با طي مدارج عالي علم و معرفت، منشأ خدمات عظيم و ارزشمند علمي و فرهنگي قرار گيرند و در عرصه تربيت و تعليم جامعه نيز پيشتاز باشند.

همزمان با نهمين سالگرد رحلت اين بانوي عظيم‏الشأن «كنگره بزرگداشت بانوي مجتهده امين» به همت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي و شاگردان و دوستداران ايشان، در اصفهان برگزار شده است. مجله پيام زن به همين مناسبت و در جهت انجام وظيفه خود نسبت به معرفي شخصيتهاي عاليقدر زنان كشور، اقدام به درج گوشه‏هايي از زندگي پربار و دستاوردهاي علمي اين بانوي بزرگوار و گزارشي از كنگره فوق مي‏نمايد.

از معاونت محترم فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي كه در تهيه مطالب مربوط به بانو امين و گزارش كنگره با مجله پيام زن همكاري نمودند تشكر مي‏شود.

نگاهي گذرا، به يك زندگي پربار

حاجيه خانم سيده نصرت بيگم امين (معروف به بانوي ايراني) در سال 1265 هجري شمسي در

اصفهان متولد شد. پدر ايشان حاج سيد محمد علي امين التجار اصفهاني فردي مؤمن و سخاوتمند بود و مادر، بانويي بسيار شريف، متعبد و خيرخواه.

خداوند پس از سه فرزند پسر، اين دختر را به ايشان عطا مي‏دارد. مادر، با روشن بيني در چهار سالگي فرزند را براي آموزش قرآن و فراگيري خواندن و نوشتن به مكتب مي‏فرستد، در حالي كه فضاي حاكم بر آن ايام به گونه‏اي بود كه كمتر خانواده‏اي به خود اجازه مي‏داد دختري را براي كسب دانش به مكتب يا مدرسه بفرستد و چه بسيار والديني كه آموزش و آشنايي با خط و نوشتن را براي دختران خود جايز نمي‏دانستند.

به اين ترتيب بانو امين به تحصيل ادامه مي‏دهد تا اين كه در 15 سالگي با پسر عموي خود حاج ميرزا ملقب به معين التجار كه از بازرگانان سرشناس و معتبر اصفهان بود ازدواج مي‏كند و به خانه‏داري و تربيت فرزندان مشغول مي‏شود. اما اين امر نيز نمي‏تواند مانع ادامه تحصيل و عشق به مطالعه و تحقيق ايشان در معارف اسلامي شود بانو امين صاحب 8 فرزند شد كه 7 تن از آنها در زمان حيات ايشان به مرگي زودرس درگذشتند و فقط يك فرزند پسر برايشان باقي ماند و خود، اين واقعه را ابتلاء و آزمايش حق‏تعالي تعبير مي‏كرد.

اين بانوي فاضله با پشتكار و تلاشي بي‏نظير به تحصيل صرف، نحو، بلاغت، تفسير، علم، حديث، فقه، اصول، فلسفه و عرفان مي‏پردازد و با وجود مشكلات متعددي كه در فضاي حاكم بر آن ايام براي زنان در امر تحصيل وجود داشت، طلبگي و تحصيل خود را در سطوح عاليه نيز ادامه مي‏دهد تا اين كه در چهل سالگي مرتبت و تسلط علمي ايشان مورد تأييد علما و مراجع تقليد وقت قرار مي‏گيرد و به دريافت درجه اجتهاد و روايت نايل مي‏شود.

بانو امين از چهل سالگي تا پايان عمر با تأليف كتب، تدريس، پاسخگويي به پرسشهايي ديني مردم و ارشاد دختران و زنان مي‏پردازد.

آثار ايشان عبارت است از:

1ـ اربعين الهاشميه (به زبان عربي)

2ـ جامع الشتات (به زبان عربي)

3ـ معاد يا آخرين سير بشر

4ـ النفحات الرحمانيه في الواردات القلبيه (به زبان عربي)

5ـ اخلاق (ترجمه كتاب ابن‏مسكويه)

6ـ مخزن العرفان (تفسير قرآن در 15 جلد)

7ـ روش خوشبختي و توصيه به خواهران ايماني

8ـ مخزن اللئالي در مناقب مولي الموالي اميرالمؤمنين علي عليه‏السلام

9ـ سير و سلوك در روش اولياء و طريق سير سعداء

حجت‏الاسلام و المسلمين سيده نصرت بيگم امين در سال 1344 با سرمايه خود مكتبي به نام فاطمه سلام اللّه‏ عليها و نيز دبيرستاني دخترانه تأسيس مي‏كند و به اين ترتيب براي بسياري از دختراني كه به واسطه جو حاكم بر آن ايام و با توجه به كشف حجاب و اين كه دبيران مرد در دبيرستانهاي دخترانه تدريس مي‏كردند، از نعمت تحصيل منع شده بودند، زمينه ادامه تحصيل را فراهم مي‏آورد.

ايشان همچنين در كانون تبليغات و تعليمات ديني بانوان اصفهان به تدريس معارف و تفسير قرآن و پاسخگويي به سؤالات مي‏پردازد و تا پايان عمر پربركت خود به تعليم و كوشش در جهت رشد علمي و معنوي دختران و زنان اهتمام مي‏ورزد.

اين حكيم الهي كه نسبت ايشان با سي واسطه به حضرت علي عليه‏السلام مي‏رسد، پس از يك عمر خدمت خالصانه در سن 97 سالگي در بيست و سوم خرداد ماه 1362 هجري خورشيدي به جوار رحمت الهي شتافت و مزارش در اصفهان زيارتگاه اهل علم و تقواست.

مراحل تحصيل و مراتب علمي

در روزگاري كه در زمينه تحصيل علوم و معارف ديني، بالاتر از سطح روخواني قرآن كريم، كمتر مجال و امكاني براي دختران وجود داشت و ممانعتهاي شديدي در فرستادن دختران به مكاتب و مدارس به چشم مي‏خورد، بانو امين به وسيله مادرش كه بانويي متعبد و متدين بود، از چهار سالگي به مكتب فرستاده مي‏شود و با كلمات قرآن و خواندن و نوشتن آشنا مي‏شود. به گفته ايشان خانم معلم «پيرزني است با چوب بلند تنبيه، و فضاي مكتب، همان فضاي رعب‏آور مكتب‏خانه‏هاي قديم» و او در اين محيط تحصيل را آغاز مي‏كند و از خاطرات آن روزها چنين نقل مي‏كند:

«در 7 ـ 6 سالگي كه به مكتب مي‏رفتم، معلم هميشه به مادرم مي‏گفت: دخترتان گوشت نپز است كه نمي‏پزد. تدريس به او بي‏فايده است و در نهايت چيزي نخواهد شد. بيهوده او را به مدرسه نياوريد!»

به اين صورت بانو امين تحصيل را آغاز مي‏كند تا حدود يازده سالگي كه به تحصيل زبان عربي مي‏پردازد. ايشان از خاطرات زمان كودكي‏اش چنين مي‏گويد: «درست به ياد دارم در اوقاتي كه با بچه‏هاي هم سن خود بودم، مثل آنها تفريح و گردش نمي‏كردم، بلكه بيشتر مشتاق بودم تنها باشم تا بتوانم فكر كنم، زيرا گمشده‏اي در وجود خود احساس مي‏كردم. حتي اگر در مجالس عمومي مي‏رفتم، باز در حال تفكر بودم، و در مقام اين كه پا از جاده شريعت بيرون نگذارم.» هنگامي كه بيست ساله مي‏شود به سبب شوقي كه به كسب دانش داشته است به تحصيل فقه و اصول و تفسير و علم حديث مي‏پردازد. خود ايشان در اين مقوله مي‏گويد: «همواره لطف پروردگار بدرقه راهم بود و حين تحصيل گاهي حالات خوش و نوراني نصيبم مي‏شد.»

در همين ايام به حكمت و فلسفه روي مي‏آورد و ديري نمي‏گذرد كه ذوق عرفاني در او پديد مي‏آيد و به كشف و شهود مطالب عارفانه شايق مي‏شود و طي مراحل و منازل سير الي اللّه‏ مي‏كند.

بانو امين براي مصونيت از تعرض آلودگي جو بي‏حيا و بي‏حجابي پهلوي، همه اين دروس را در خانه تعليم مي‏گيرد. در وادي علم و معرفت معضل بسيار بود، اما روح تشنه او نيز در جست و جوي محبوبي بود كه سالها سراغ از او مي‏جست و خود مي‏گفت: «هيچ بدبختي بالاتر از اين نيست كه آدمي از محبوبش دور باشد.» و اين بانوي عارف به نفحات رحماني، در راه كسب علم با حديث استقامت مي‏ورزند و خود نقل مي‏كند كه وقتي به مطالعه مشغول مي‏شد، بارها نزديكان و خويشاوندان او را ملامت مي‏كردند كه آن چه مي‏كني جز بطالت و كسالت نيست و او تمامي اينها را براي رضاي دوست تحمل مي‏كرد و با وجود فضاي حاكم بر جامعه و ملامتهاي اطرافيان، مؤمنانه به راه خود ادامه مي‏داد و چنين بود كه درهاي حكمت به رويش گشوده شد.

در مورد آموختن علوم و كسب معارف، اين بانوي فاضله چنين اظهار مي‏دارد: «در نوشته‏هايم كمتر از امور خارجي كمك گرفته‏ام. نمي‏گويم كه از غيب خبر دارم، اما اغلب معنويات و معارف را از استاد فرا نگرفته‏ام و غالب نوشته‏هايم با ارشاد و كمك «او» بوده است.»

جديت اين حكيم الهي در امر تحصيل به حدي بود كه مي‏گفت: «هيچ چيز نمي‏تواند كلاس درس را تعطيل كند، حتي مرگ فرزند.» يكي از اساتيد بانو امين، مرحوم آيت‏اللّه‏ حاج مير سيد علي نجف‏آبادي نقل كرده است: «روزي شنيدم فرزند ايشان فوت شده است. فكر كردم خانم ديگر درس را تعطيل خواهد كرد؛ ولي بر عكس دو روز بعد كسي را به سراغم فرستاد كه براي تدريس به منزل ايشان بروم و من از اين علاقه ايشان به درس و

تحصيل، سخت تعجب كردم.»

به اين ترتيب او بيشتر علوم را در خانه و نزد علامه فقيه آيت‏اللّه‏ سيد محمد علي نجف‏آبادي و شيخ مرتضي مظاهري فرا گرفت، تا اين كه تحصيل و تحقيق ايشان در سن چهل سالگي به حدي مي‏رسد كه بعضي از علما و مراجع تقليد از جمله مرحوم آيت‏اللّه‏ العظمي محمدكاظم شيرازي، آيت‏اللّه‏ العظمي عبدالكريم حائري و آيت‏اللّه‏ ابراهيم حسيني شيرازي اصطهباناتي، البته پس از امتحان و طرح پرسشهاي بسيار و دريافت جوابيه‏هاي مكفي و مطمئن، به ايشان اجازه اجتهاد و استنباط احكام شرع مي‏دهند. خانم امين همچنين از آيت‏اللّه‏ محمدرضا نجفي اصفهاني، حجت‏الاسلام والمسلمين مظاهري نجفي اصفهاني اجازه روايت دريافت مي‏دارد و به آيت‏اللّه‏ العظمي مرعشي نجفي و حجت‏الاسلام والمسلمين زهير الحسون نيز اجازه روايت مي‏دهد.

آيت‏اللّه‏ آقا سيدمحمد علي نجف‏آبادي از اساتيد برجسته بانوامين كه ايشان فقه و اصول و حكمت را نزدشان خوانده بود، گفته‏اند: «حكمت را دايي‏ام به من درس داد و يكي نيست كه من به او درس بدهم. من مي‏خواهم به اين خانم درس بدهم كه از من يادگاري باقي مانده باشد.»

زماني كه بانو امين اولين كتاب خود را به نام «اربعين هاشميه» نوشت و اين كتاب به حوزه علميه نجف رسيد و علما از آن استقبال كردند، آيت‏اللّه‏ آقا سيدمحمد علي نجف‏آبادي در تكميل تشويقهاي علما گفتند: «بانوامين هر چه در اين كتاب نوشته‏اند، از تراوشات فكري خودشان بوده است و ربطي به تعليمات من ندارد.» بعد از نگارش همين كتاب بود كه علما در صدد برآمدند تا از ايشان امتحان اجتهاد بگيرند و براي اولين بار خانم امين در مقام تنها بانوي مجتهده عصر خود قرار گرفت و علما و افراد زيادي از كشورهاي اسلامي براي ملاقات و گفتگو با ايشان به نزدشان آمدند. علماي معاصر از جمله آيت‏اللّه‏ العظمي مرعشي نجفي، علامه طباطبايي، استاد محمدتقي جعفري و اساتيد حوزه و دانشگاه نيز با ايشان ملاقات و گفت و شنودهايي داشته‏اند.

بانوي عالمه امين، عاشق تحصيل بود و تحصيل بخشي از برنامه روزانه ايشان بود كه به عنوان وظيفه به آن مي‏نگريست. و در زمانه‏اي كه هنوز در بسياري محافل و مجالس بحث سر اين بود كه ايا اصولاً زن، انساني در رتبه مرد است و آيا جامه كمال تنها برازنده قامت مرد است يا زن را نيز نصيبي از كمال هست؟ مرتبت و موفقيت علمي و عرفاني ايشان بدانجا رسيد كه اكابر و اعاظمي از علما و عرفا، حضور در محضر ايشان را مايه فيض مي‏دانستند. اين بانوي عالم رباني سالهاي متمادي در راه تحصيل علم و مقامات معنوي زحمتها كشيد و عملاً به جهان اعلام كرد كه زن حتي در محيط اجتماعي نامساعد و با وجود موانع و مشكلات، با رعايت كمال تقوا مي‏تواند به تحصيل علم ادامه دهد

و مقام شامخي را هم احراز كند و راه را براي ديگران نيز هموار سازد.











/ 1