حضرت معصومه(س) و قم در نگاه امام(ره) - حضرت معصومه (س) و قم در نگاه امام (ره) نسخه متنی

اینجــــا یک کتابخانه دیجیتالی است

با بیش از 100000 منبع الکترونیکی رایگان به زبان فارسی ، عربی و انگلیسی

حضرت معصومه (س) و قم در نگاه امام (ره) - نسخه متنی

احمد لقمانى

| نمايش فراداده ، افزودن یک نقد و بررسی
افزودن به کتابخانه شخصی
ارسال به دوستان
جستجو در متن کتاب
بیشتر
تنظیمات قلم

فونت

اندازه قلم

+ - پیش فرض

حالت نمایش

روز نیمروز شب
جستجو در لغت نامه
بیشتر
توضیحات
افزودن یادداشت جدید

حضرت معصومه(س) و قم در نگاه امام(ره)

احمد لقمانى

از ضريح چشمان آشنا

از هرسو كه به شهر قم پا مى‏گذاريم، گنبد نورآفرين و طلايى‏كريمه اهل‏بيت‏عليهم السلام برابر ديدگان، دل آرايى مى‏كند و قم‏را زينت مى‏بخشد. اين خطه، خط دين‏باورى و ديندارى را از رهبران‏الهى گرفته است. شهرى شهره است كه نامش در معراج شنيده شده وعطريادش از گلواژه‏هاى معصومان‏عليهم السلام به مشام جان رسيده‏است. وجود عالمه آل طاها، عظمتى افزون بدان بخشيده، قم راولايتى كرده كه همه مردمانش اهل «ولايت‏»اند. و ديگر شهرهاغبطه والايى‏اش را مى‏خورند. اين همه از بركات كريمه اهل‏بيت‏عليهم‏السلام است. او چون كوثرى در كوير خط سبز سعادت و رستگارى‏ترسيم كرده و دلهاى عاشق را از گوشه و كنار سمت اين شهركشانده است. اينك كه در زاد روز ياس ياسين; فاطمه زهرا(س) وسالروز يكصدمين سال ميلاد حضرت امام خمينى(ره) قرار داريم، ازضريح چشمان آن عزيز سفر كرده، به حضرت معصومه(س) و قم نگاهى‏دوباره مى‏افكنيم و قطراتى از امواج معرفت امام(ره) را نصيب‏خود مى‏سازيم. در اين بازنگرى، از واژه‏هاى زيبايى كه در ساليان‏بسيار از غنچه لبان آن انسان آسمانى بيرون تراويده، استفاده‏مى‏كنيم; واژه‏هاى نورانى راهبرى كه همواره خود را «قمى‏» واهل قم مى‏دانست، به اين شهر افتخار مى‏كرد و عالمان آن را درتمامى جهان نمونه مى‏ديد.

قم; خانه آل محمد(ص) و حرم اهل بيت عليهم السلام

«آشيانه آل محمد و پناهگاه شيعيان‏» لقبى قدسى است كه امام‏هفتم(ع) به شهر قم داده است. حضرت موسى‏بن جعفر(ع) قم را ديارى‏خوانده كه خداوند شر دشمنان و هرگونه بدى و آزارى را ازشيعيان آن دور مى‏كند. فرزند فرزانه امام موسى‏بن جعفر(ع)، رهبركبير انقلاب، با الهام از اين سخن فرمود:

«از يزيديان جز اين انتظارى نيست كه به حريم كشور اسلامى ما وبه ملت پيرو امام زمان و حتى به خانه آل محمدعليهم السلام يعنى‏قم تجاوز نمايند...» پيش از ميلاد كريمه اهل‏بيت‏عليهم السلام‏حضرت معصومه(س)، امام صادق(ع) در سخنانى تابناك فرمود:

«بزودى بانويى از فرزندان من كه فاطمه نام دارد در آنجا (قم)

دفن مى‏شود. هركس او را زيارت كند، بهشت‏بر او واجب مى‏شود.»

سپس قم را «مركز شيعيان‏» و «حرم اهل‏بيت‏عليهم السلام »ناميد و حرم خدا(ص) را مكه، حرم رسول خدا را مدينه، حرم‏ولى‏خدا على(ع) را كوفه معرفى كرد و فرمود: «حرم ما نيز قم‏است.» حضرت امام خمينى(ره) در سخنانى، كه در جمع گروهى ازمردم مختلف قم بيان فرمود، بيش از بيست صفت ارزشمند در باره‏اين شهر، حوزه علميه قم و مردم آن به كار برد: «قم حرم اهل‏بيت است. قم مركز علم است. قم مركز تقواست. قم مركز شهادت وشهامت است. از قم علم به همه جهان صادر شده است و مى‏شود; و ازقم شهادت به همه‏جا صادر مى‏شود. قم شهرى است كه در آن ايمان وعلم و تقوا پرورش يافته و از آن وقتى كه قم بوده است. قم اززمان ائمه اطهارعليهم السلام مورد توجه اسلام بوده است; و از قم‏تقوا، شجاعت، شهامت و همه فضايل به همه‏جا صادر مى‏شود و صادرخواهد شد.

علمايى كه در قم من ادراك كرده‏ام، كسانى بودند كه در دنيانمونه بودند. در علم و در تقوا و من اميدوارم كه ادامه پيداكند اين علم و تقوا در شهرشما تا زمان ظهور امام زمان سلام‏الله عليه...» در فرازى ديگر، شوق سرشار خود به قم و ساكنانش‏را چنين بيان مى‏كنند:

«من هرجا باشم قمى هستم و به قم افتخار مى‏كنم. دل من پيش قم‏است و قمى و دل من پيش همه اهل تقواست و همه كسانى كه به اسلام‏خدمت مى‏كنند. من گرچه از قم مع الاسف تا يك مقدارى دورهستم، لكن به حسب قلب نزديكم. سلام من را به اهل قم برسانيد واز همه شما اميدوارم كه اين نهضت را به آخر برسانيد.»

قم; شهر قيام و نهضت

امام صادق(ع) فلسفه نام قم را چنين بيان فرموده است:

«از آنجا كه اهل قم با قائم آل محمد(ص) همراه مى‏شوند، با اوقيام مى‏كنند، او را يارى مى‏كنند. و استوار و پابرجا مى‏مانند،اين خطه را «قم‏» ناميده‏اند.» از معصومان‏عليهم السلام علت‏هاو تفسيرهاى مختلفى در باره نام قم بيان شده است; اما آنچه‏فلسفه‏اى برتر در علت نام قم بيان شده است; قيام و نهضت اين‏شهر مقدس است. از ديرباز بيرق مبارزه عليه ستمگران، در اين‏شهر بر پا بوده است. از اين‏رو، دشمنان بغضى ديرينه نسبت‏به‏مردم، حوزه و شهر قم داشته‏اند. امام راحل(ره) در سخنى كوتاه،قم را شهرى هميشه پيشقدم در نهضت معرفى مى‏كند و مى‏فرمايد:

«من در اين حالى كه هستم و ملاحظه مى‏فرماييد، كمتر موفق شدم‏كه برادرهاى قمى خودم را از نزديك ببينم و آن علاقه‏اى كه به‏اين جوان‏ها دارم... علاقه خودم را به آنها تقديم كنم. اين‏مسئله بايد براى همه ملت، توجه به آن بشود كه امروز اين مملكت‏به دست تواناى شماها - و مبداء آن از قم بود به دست‏شماافتاده است... بايد خودتان به فكر آن باشيد. قم هميشه پيشقدم‏در امور بوده است.» اين ويژگى پرفروغ سبب شد تا آن رهبرفرزانه، در روز ورود خود به اين شهر، قم را «نمونه‏» و محل‏انتشار «دانش‏» معرفى كند و بفرمايد:

«از قم علم منتشر مى‏شود. از قم قدرت منتشر مى‏شود. قم نمونه‏بود و من مفتخرم كه در قم هستم. من 15 سال يا قدرى بيشتر ازشما دور بودم; لكن دلم اينجا بود. با شما بودم. شماغيرتمندان، شما پاك جوانان سرمشق همه شديد.»

آرى:

شهرها انگشترند و قم نگين قم هماره حجت روى زمين مرقد «معصومه‏» چشم شهرها مهر او جان‏هاى ما را كهربا «حوزه قم‏» هاله‏اى برگرد آن فقه و احكام خدا را مرزبان قم هميشه رفته راه مستقيم بوده در مهد هدايتى مقيم قم نمى‏بيند مگر خواب قيام تيغ قم بيگانه باشد از نيام شهر خون، شهر شرف، شهر جهاد شهر فقه و حوزه، علم و اجتهاد هركجا را هرچه سيرت داده‏اند اهل قم را هم بصيرت داده‏اند نقطه قاف قيامند اهل قم برق تيغ بى‏نيامنداهل قم

انتشارات شهر قم

انتشارات هر مرز و بوم نشان روشنى از رشد، آگاهى و بينش مردم‏آن سرزمين است. آنگاه كه تعداد روزنامه‏ها، مجلات، كتابها وديگر نوشتارهاى مفيد و انسان‏ساز يك جامعه افزايش يابد، شمارجرائم، قتل، غارت و جنايت و دادگاهها و زندان‏ها كاستى‏مى‏پذيرد.

بى‏شك وقتى بسيارى نشريات به سعادت و سلامت جامعه مى‏انجامد كه‏با انگيزه‏اى مصلحانه و براى گشودن گره‏هاى فكرى فرهنگى گروههاى‏مختلف بويژه جوانان، تدوين و منتشر شود، در غير اين صورت‏به‏سان تيغ‏دادن در كف زنگى مست‏خواهد بود.

حضرت امام(ره)، با توجه دادن همگان به انتشارات شهر قم، اين‏قداست را عمق بيشترى بخشيده، مى‏فرمايد:

«تبليغات بايد بر اساس معنويات باشد. معنويات اساس اسلام‏است... توجه داشته باشيد كتابها و چيزهاى ديگرى كه از قم‏منتشر مى‏شود غير از كتابهايى است كه در ساير شهرها منتشرمى‏شود. قم شهر علم و اسلام است. اگر خطايى از قم منتشر شود دردنيا علم مى‏شود. اين موضوع هم بايد مورد توجه باشد كه از قم‏چيز خلافى منتشر نشود. خداوند به همه شما توفيق دهد.»

بانوان قم

نگاه تيزبين رهبرى، دقيق و حساس است و از بلنداى بصيرت به‏يكايك افراد و صحنه‏ها مى‏نگرد. حضرت امام(ره)، كه از آغاز نهضت‏بر حضور تمامى گروهها بويژه بانوان در خروش ميليونى مردمى‏تاكيدى شايان داشت، حضور زنان قم را در نهضت، چشمگير مى‏شمردو مى‏فرمود:

«نام بزرگ ملت ايران در عالم به رشد سياسى ثبت‏شد. نام بزرگ‏قم در بين ايران به رشد سياسى و فعاليت و جانفشانى در تاريخ‏ثبت‏شد. نام بزرگ چهارمردان در فداكارى و جان‏نثارى در تاريخ‏عالم ثبت‏شد. نام بزرگ بانوان ايران ثبت‏شد. نام بزرگ بانوان‏قم ثبت‏شد. نام بزرگ بانوان چهارمردان ثبت‏شد. بانوان قم وبانوان چهارمردان پيشرو اين نهضت اسلامى بودند. رشد سياسى‏خودشان را اثبات كردند. نهضت را راهنمايى كردند.

شما رهبران اين نهضت هستيد. بانوان رهبر نهضت ما هستند. مادنباله آنها هستيم. من شما را به رهبرى قبول دارم و خدمتگزارشمايم. خداوند شما را براى اسلام حفظ كند.»

«من بايد تشكر كنم از اهالى قم و از بانوان معظم قم كه دريك‏همچو اوقاتى كه ماگرفتار ابرقدرتها و قدرتهاى فاسد هستيم وايران از هر طرف مورد حمله آنها هستند، شما بانوان در پشت‏جبهه آن فعاليتى را مى‏كنيد كه آن سلحشوران در جبهه‏ها... اين‏يك امرى است كه بسيار مورد تشكر است و بسيار ارزنده است و درپيش خداى تبارك و تعالى ارزندگى شايان دارد.»

/ 1