تبیان، دستیار زندگی
انتشار روزنامه ایران از روز 25 تیر (3 ماه بعد از حذف نام مدیر مسئول) غیرقانونی و استمرار آن تخلف است. اما هیئت نظارت بر مطبوعات، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، قوه قضائیه و دیگر نهادهای مسئول هیچ اظهارنظری در این باره نداشته‌اند. بر اساس قانون، انتشار روزنا
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

انتشار روزنامه ایران غیرقانونیست؟


انتشار روزنامه ایران از روز 25 تیر (3 ماه بعد از حذف نام مدیر مسئول) غیرقانونی و استمرار آن تخلف است. اما هیئت نظارت بر مطبوعات، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، قوه قضائیه و دیگر نهادهای مسئول هیچ اظهارنظری در این باره نداشته‌اند.


بر اساس قانون، انتشار روزنامه ایران از روز گذشته 25 تیر (3 ماه بعد از حذف نام مدیر مسئول) غیرقانونی و استمرار آن تخلف است.

روزنامه ایران

اسفندیار رحیم مشایی رئیس دفتر رئیس جمهوری، سید محمد حسینی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و علی‌اكبر جوانفكر مدیرعامل خبرگزاری جمهوری اسلامی به عنوان اعضای هیئت امنای موسسه فرهنگی مطبوعاتی ایران در تاریخ 22 فروردین، كاوه اشتهاردی مدیرعامل موسسه و مدیر مسئول روزنامه ایران و تمام 7 عضو هیئت مدیره را كه 4 عضو دولت از جمله آن بود بركنار كردند.

مشایی در چند سخنرانی كه متن آن توسط رسانه‌ها منعكس شد، از انتشار نیافتن خبرها و تصاویر مربوط به خود در روزنامه ایران انتقاد كرده بود. البته بركناری مصلحی 3 روز بعد از تغییرات در موسسه ایران كه وی خود نیز یكی از اعضای هیئت مدیره آن بود، نشان از برنامه‌ریزی‌های قبلی برای به دست گرفتن سكان روزنامه‌ دولت توسط جریان انحرافی داشت.

با ابلاغ این بركناری از طریق پیامك به اشتهاردی، نام وی به عنوان مدیر مسئول از شماره 25/1/1390 روزنامه حذف و عملا تمام امور به جوانفكر سرپرست مؤسسه واگذار شد.

ماده 14 قانون مطبوعات صراحت دارد در صورتی كه مدیر مسئول فوت شود، استعفا دهد یا ...، صاحب امتیاز موظف است حداكثر ظرف 3 ماه شخص دیگری را كه واجد شرایط باشد به وزارت ارشاد معرفی كند، در غیر این صورت «از انتشار نشریه جلوگیری می‌شود».

بر اساس این قانون، انتشار روزنامه ایران از روز 25 تیر (3 ماه بعد از حذف نام مدیر مسئول) غیرقانونی و استمرار آن تخلف است. اما هیئت نظارت بر مطبوعات، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، قوه قضائیه و دیگر نهادهای مسئول هیچ اظهارنظری در این باره نداشته‌اند.

شنیده‌ها حكایت از آن دارد كه شماری از نهادهای نظارتی پیگیر برخی مسائل در این باره هستند، همچنین پس از آنكه سازمان بازرسی كل كشور سال گذشته رسما در نامه‌ای به وزیر ارشاد پیوستن روزنامه و مؤسسه ایران را به دولت غیرقانونی اعلام كرده و نسبت به تبعات قانونی آن هشدار داده بود

* نگرانی مقامات دولتی از عضویت در هیئت مدیره جدید ایران

از سوی دیگر پس از آنكه مصلحی وزیر اطلاعات، شیخ الاسلامی وزیر كار، سعیدلو معاون رئیس جمهور، الهام مشاور رئیس جمهوری و نیز اشتهاردی، بهداد و میثم نیلی از هیئت مدیره مؤسسه ایران بركنار شدند. هیئت امنا نتوانسته است تركیب جدیدی را برای هیئت مدیره مشخص سازد.

به گزارش برخی سایت‌های خبری، قرار بود كه بقایی، عزیزی، محمدزاده، شیخ‌الاسلامی، اسكندری، بهداد و جوانفكر اعضای جدید هیئت مدیره شوند اما با امتناع برخی اعضای جدید از امضای صورتجلسه تغییرات هیئت مدیره و عدم پذیرش عضویت در آن، عملا كارها به بن‌بست روبرو شده است.

گفته می‌شود این افراد منع قانونی مقامات دولتی برای عضویت در این هیئت مدیره را بهانه تصمیم خود قرار داده‌اند و لیكن گویا ملاحظات آنها در قبال جریان انحرافی، عملكرد جوانفكر و ترس از آینده روزنامه ایران به عنوان ارگان مشایی كه دور از ذهن نیست، عامل اصلی این تصمیم بوده است.

در همین حال با توجه به حجم بالای فعالیت‌های مالی مؤسسه ایران از جمله پرداخت حقوق پرسنل و امور بازرگانی، مشخص نیست كه اسناد و چك‌های مؤسسه ایران در 3 ماه گذشته و نیز در آینده چگونه و بر اساس چه مبنای قانونی امضا می‌شود؟

روزنامه ایران

* آیا ادامه فعالیت جوانفكر قانونی است؟

علی‌اكبر جوانفكر در حال حاضر 3 مسئولیت رسمی در دولت دارد. مشاور رئیس جمهور، مدیرعامل خبرگزاری جمهوری اسلامی و سرپرستی مؤسسه فرهنگی مطبوعاتی ایران. با آنكه وی و اسفندیار رحیم مشایی با جدیت، پیگیر مسئولیت چهارم و پنجمی برای وی به عنوان سخنگوی دولت و حتی رئیس شورای اطلاع‌رسانی دولت هستند، همین عناوین فعلی او نیز با ایراد قانونی روبروست.

شنیده‌ها حكایت از آن دارد كه شماری از نهادهای نظارتی پیگیر برخی مسائل در این باره هستند، همچنین پس از آنكه سازمان بازرسی كل كشور سال گذشته رسما در نامه‌ای به وزیر ارشاد پیوستن روزنامه و مؤسسه ایران را به دولت غیرقانونی اعلام كرده و نسبت به تبعات قانونی آن هشدار داده بود، بعد از جابجایی مدیریت موسسه ایران و انتقال صاحب امتیازی روزنامه به خبرگزاری جمهوری اسلامی، این نهاد عالی نظارتی به تازگی رسما پیگیر این پرونده شده و دستور رسیدگی به آن را به هیئتی ویژه ابلاغ كرده است. دیوان محاسبات، وزارت ارشاد، وزارت اقتصاد و سازمان مدیریت، طی مكاتباتی، موسسه فرهنگی مطبوعاتی ایران را غیر دولتی اعلام كرده بودند.

* پرونده‌های قضایی و دعواهای حقوقی علیه جوانفكر

عملكرد افراطی علی‌اكبر جوانفكر در روزنامه ایران هم یكی دیگر از مشكلات اوست. انتشار مطالب توهین‌آمیز علیه بسیاری چهره‌ها، نهادها و رسانه‌ها، او را با شكایت‌های متعددی روبرو ساخته است. مدعی‌العموم در كنار دیگر شاكیان خصوصی و رسمی، چندین پرونده علیه وی در دادسرا گشوده است. گفته می‌شود 2 یا 3 نفر دیگر از افراد مرتبط با تیم جدید مدیریتی این روزنامه‌ هم با اتهاماتی روبرو هستند.

این تنها بخشی از ماجرا و مدیریت پرهزینه و دردسرساز جوانفكر است. تعدادی از ده‌ها نفر مدیر، دبیر، خبرنگار و كارمندی كه از روزنامه ایران رفته و جوانفكر شماری از آنها را در این 3 ماه از موسسه ایران اخراج كرده است هم شكایت‌هایی را علیه او در دادگاه كار اقامه كرده‌اند.

بر اساس این قانون، انتشار روزنامه ایران از روز 25 تیر (3 ماه بعد از حذف نام مدیر مسئول) غیرقانونی و استمرار آن تخلف است. اما هیئت نظارت بر مطبوعات، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، قوه قضائیه و دیگر نهادهای مسئول هیچ اظهارنظری در این باره نداشته‌اند

مشخص نیست كه جریان انحرافی از این تغییرات چه سودی را متوجه خود ساخته و آیا با تبدیل مؤسسه ایران به ارگان خود، صرفا مقاصد رسانه‌ای را دنبال می‌كند و یا با در نظر گرفتن درآمد میلیار ردی این روزنامه از جمله در بخش آگهی‌ها، اهدافی مالی نیز عایدش می‌شود.

* كاندیداهای احتمالی برای مدیریت ایران

گمانه‌زنی حكایت از آن داشت كه جوانفكر، غلامحسین اسلامی فرد را به عنوان مدیرعامل و مدیر مسئول روزنامه ایران معرفی خواهد كرد. و لیكن احتمالا برخی ملاحظات در عملكرد و سوابق او مانع از تحقق این اراده شده است. اسلامی‌فرد به هنگام توقیف روزنامه ایران در ابتدای دولت نهم و درگیری‌ها در استان‌های آذری‌نشین، مدیرمسئول و مدیر عامل مؤسسه ایران بود. وی در دوران اصلاحات و استقرار عناصر حزب مشاركت در ایرنا، معاون خبر این خبرگزاری بود. اسلامی فرد كه از بستگان نزدیك جوانفكر است در حال حاضر قائم مقام خبرگزاری جمهوری اسلامی است كه پس از خداحافظی سپهر خلجی از ایرنا، سرپرستی معاونت خبر این خبرگزاری را نیز برعهده گرفت. البته برادر دیگر اسلامی فرد در حال حاضر و پس از ورود جوانفكر به موسسه ایران، معاون چاپ و بازرگانی این روزنامه است.

صالحی مرام معاون اطلاع‌رسانی دفتر رئیس جمهوری، نورالدینی دبیر شورای اطلاع‌رسانی دولت و احسان قاضی‌زاده مدیركل سابق مطبوعات داخلی وزارت ارشاد از جمله افرادی هستند كه احتمال حضور آنها در موسسه ایران شنیده می‌شود.

بخش ارتباطات تبیان


منبع: فارس