• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
کد: 1287932

پرسش

بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و خسته نباشید و عرض تسلیت بخاطر این ایام. ببخشید از خدمتتون سه سوال در مورد نجاست و طهارت داشتم.
1- بزرگان میفرمایند که برای نماز خواندن بدن و لباس باید پاک و مطهر باشد، با توحه به اینکه نجاست تا 3 واسطه قابل انتقال میباشد آیا کسی که کف پایش متنجس سوم است میتواند نماز بخواند؟
- من هر کاری که بکنم پاهایم متنجس سوم میشود چون فرشها متنجس دوم هستند، چه باید بکنم از طرفی فعلا شرایط مالی برای شستن فرشها را نداریم.
2-من تا اینجا میدانم که اگر دستم نجس باشد و خبر نداشته باشم و دستم را به دهان ببرم دهانم متنجس دوم میشود، حالا اگر بر اثر سرفه یا هر چیزی آب دهان بر روی وسیله ای بیافتد آن وسیله متنجس سوم میشود؟
3- یکی از افراد خانواده به طهارت و نجاست اصلا اهمیت نمیده، میره حمام بعد از حمام خودشو با شورت کثیف و نجسی که قبل حمام تنش بود خشک میکنه، بهش چندبار هم گفتیم اما گوش نمیده باید چکار کنیم، چون میدانیم وقتی فرد با بدن مرطوب روی فرش میشینه فرش متنجس دوم میشه، با اینکه ما به شخض تذکر دادیم این فرش برای ما هم نجس محصوب میشه؟

پاسخ


با سلام و عرض تحیت.
دوست محترم!
1. متنجس سوم، گرچه چیزی را نجس نمی کند ولی خودش بنابر احتیاط واجب نجس است، لذا نماز با آن صحیح نیست.
2. داخل دهان پیاک است و چیزی را نجس نمی کند.
3. تا به نجس بودن جایی یقین ندارید، پاک است و نجس نیست، حتی اگر شک به نجس بودن هم داشته باشید.
در ضمن، شیوه شمارش واسطه نجاسات، این گونه که شما بیان می کنید نیست.
متنجس سوم را با یک مثال ساده روشن می کنیم: فرض کنید دست شخصی نجس شد و سپس خشک شد (البته عین نجاست در آن نیست)، دیگری با دست تر با او دست داد، دست نفر دوم نجس می شود و هرگاه دست او خشک شد و نفر سومی با دست تر به او دست داد، دست نفر سوم هم نجس می شود. این متنجس سوم است.
مطلب دیگر؛
سرایت نجاست، قاعده دارد، و این گونه نیست که در هر حالتی نجاست سرایت کند و همه جا نجس باشد.
سرایت نجاست در صورتی است که رطوبت و خیسی داشته و این رطوبت و خیسی در حدی باشد که از یکی به دیگری سرایت کند، لذا اگر رطوبت داشته ولی سرایت کننده نباشد، نجاست منتقل نمی شود. خصوصا در باره فرش و موکت که با یکی دو قدم راه رفتن، رطوبت کف پا و کف کفش برطرف شده و دیگر در آن حدی نیست که سرایت کننده باشد. لذا حتی اگر رطوبت هم داشته ولی سرایت کننده نبوده است، در تماس با جاهای دیگر، نجاست منتقل نمی شود.
لذا یک قاعده به شما می دهیم تا در مورد هر چیزی از آن استفاده کنید. در هر موردی که برخورد می کنید، اگر یقین ندارید که نجس شده است ـ حتی اگر شک و ظن هم داشته باشید ـ بنا را بر این بگذارید که پاک است و نیاز به تطهیر و یا حتی مراعات کردن نیست.
در این موارد فحص و جستجو هم لازم نیست.
پیروز باشید.
موسسه ذکر ـ قم.

مشاور : موسسه ذکر | پرسش : پنج شنبه 17/3/1397 | پاسخ : يکشنبه 20/3/1397 | | ليسانس | 32 سال | سوالات شرعي | آيت الله خامنه اي تعداد مشاهده: 6174 بار

تگ ها : شک در نجاست سرایت نجاست شک در سرایت نجاست

مشاوره های مرتبط

با سلام و تشکر از راهنمایی هایتان
همسر من متاسفانه عادت به خوردن و جویدن لبهایش دارد.دائما " بی اختیار لبهایش را می جود.ظاهر لبهایش همیشه حالت زخم دارد یعنی وقتی نگاه می کنم لبهایش پاره پاره دیده می شود .گاهی به وضوح از آن خون می اید ولی بعضی وقتها وقتی با دستمال کاغذی امتحان میکنم با وجود ظاهر کاملا" پاره پاره خون نمی آید .در این مواقع وقتی غذا می خوریم من خیلی اذیت می شوم احساس میکنم ظرف و لیوان و غذای ایشان نجس می شود .لطفا" حکم این موارد که خون نمی آید و لی ظاهر بسیار زخمی دارد را بفرمایید ممنونم.

با عرض سلام خدمت شما و تشکر از راهنمایی های مفیدتان
من همسرم پزشک هست و فعلا در حال تحصیل .محل کار ایشان فعلا بیمارستان است و دارای مطب شخصی نیستند .با توجه به چیزهایی که در بیمارستان دیده ام و عملکرد افرادی که در این نوع اماکن کار می کنند همه چیز در این مکان ها نا پاک و نجس است من دیگر راحت نیستم حتی در آزمایشگاه هم فردی که نمونه خون می گیرد با وجود اینکه دستش مستقیم به خون میخورد اصلا دستش را نمی شورد من وقتی به این جور جاها می روم فرقی نمی کند خودم کار یا مشکلی داشته باشم که عملیات پزشکی روی من انجام بدهند ویا برای ملاقات رفته باشم در هر صورت کلا خودم را نجس می دانم و باید بعد از مراجعت به منزل همه وسایلم و لباسهایم را بشورم لطفا من را راهنمایی کنید تا بتوانم راحت تر با موضوع کنار بیایم.

UserName