• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
کد: 1281697

پرسش

با عرض سلام
بنده در باره سرقفلی اطلاعاتی از اینترنت كسب كردم ولی چند سوال برایم مطرح شد.
برای ایجاد شدن حق سرقفلی و دریافت آن از صاحب مغازه، بعد از سال 76 آیا باید داخل قرارداد چیزی ذكر شود؟ یا اینكه صرفا بعد از انجام قرارداد عادی و بنا بر حق آب و گلی كه در مغازه یا محل یا... ایجاد شد می توان درخواست حق سرقفلی كرد؟
یا بهتر بگویم سرقفلی و حق ایجاد شده طبق قرارداد قابل احقاق و عنوان هست یا صرف كسب و كار و رونق در مكان عنوان شده خودبخود ایجاد میشود؟
سوال آخرم این هست كه آیا بنظر شما وجود چنین قانونی موجب تضییع حق مالك نیست؟ بدلیل اینكه مالك ملك را اجاره داده ولی مستاجر برای باز پس دادن آن ملك پول بیشتری طلب می كند؟

پاسخ

با سلام
هرگاه مالک، ملک تجاری خود را به اجاره واگذار کند می‌تواند مبلغی به عنوان سرقفلی از مستأجر دریافت کند و پس از انقضاء مدت اجاره و تخلیه عین مستاجره ، می‌بایست حق سرقفلی مستاجر را به نرخ و قیمت ‌ روز پرداخت كند اما اگر برای این امر‌ ‌ بین طرفین توافقی وجود نداشته باشد دادگاه با تعیین كارشناس، قیمت عادله روز را‌ ‌تعیین می‌كند و كارشناس نیز برای تعیین قیمت عادله، مكان تجاری و نحوه استفاده از آن‌ ‌و موقعیت ‌ملك و ... را در نظر می‌گیرد پس نیازی به ذکر ان نیست.
با سپاس

مشاور : امیر عسکری ساری | پرسش : سه شنبه 15/1/1396 | پاسخ : چهارشنبه 16/1/1396 | | ليسانس | 27 سال | حقوقی | تعداد مشاهده: 71 بار

تگ ها : سرقفلی حق کسب و پیشه اجاره

مشاوره های مرتبط

سلام خسته نباشید یه سوال داشتم خدمتتون ممنون میشود پاسخ دهید یک مورد مغازه سرقفلی داشتم که از پدر خدابیامرزم به ارث رسیده ما این واحد تجاری رو به صورت اجاره به شخصی دادیم متاسفانه الان بیش از پنج ماه از پرداخت اجاره میگذرد و تاکنون هیچ پرداختی از جانب مستاجر نداشتیم حتی متوجه شدیم که بدون اجازه ما دست به تعمیر شخصی مغازه کردنند مثلا کچ کاری دیوار وسرامیک دیوار و کف به سلیقه خودشون, تعویض درب ورودی و به طور مشخص ایشون دکور مغازه برای خودشون زدند البته بدون اجازه من , در مورد قرار داد هم قرار داد به صورت دستی بوده البته با شاهدهای معتبر میخواستم بدونم امکان هست دستور تخلیه داد؟ و اینکه این هزینه های تعمیرات با توجه که از جانب مستاجر بدون اجازه بوده به عده مستاجر است یا موجر؟ شما چه پیشنهادی میدهید؟ ممنون میشم جواب دهید

باسلام
یک ملک تحت اجاره داشتم (حدود 2سال پیش)
پسر مالک بدلیل بزه در حوزه مواد مخدر دستگیر و این ملک (با آنکه بنام پدر میباشد و طرف قرارداد ما نیز پدر میباشد) بدستور قضایی تحت تملک ستاد مبارزه با مواد مخدر قرار گرفت و مستاجر (که بنده هستم) از ملک بیرون شد.
این در حالی است که 150.000.000 تومان ودیعه رهن بلاتکلیف است و نه مالک قبلی و نه ستاد مبارزه با مواد مخدر تقبل نمی نماید
بیش از 2 سال از این موضوع گذشته است
بهترین راه حل برای پیگیری چیست؟
با احترام

با سلام
من اول تیر ماه امسال ( 95 ) یک مغازه رهن و اجاره گرفتم( سه میلیون رهن و ماهیانه 450000) یک ساله، اما بعد از گذشت شیش ماه چون هزینه اجاره بالا بود و هر ماه ضرر میدادم مجبور شدم مغازه رو پس بدم . الان صاحب ملک پول رهن رو به من نمیده و میگه تا قرداد تموم نشه پولو پس نمیدم . الان میخواستم بپرسم میتونم برم شکایت کنم و پولمو پس بگیرم یا منتظر بمونم تاخودش پولمو پس بده ؟ با تشکر

سلام من 8 سال پیش یک منزل اجاره دادم که وسط سال مستاجر دیگر اجاره نداد.و بعدا متواری بود . اجاره بهای من طی این سال پرداخت نشد و خساراتی به منزل وارد شد و مبالغ قبض ها پرداخت نشد. اکنون می توانم چک تخلیه را که در موعد مقرر برگشت کرده ام را اجرا بذارم و قرار داد را دگاه ارایه ندهم . در متن چک اعلام شده بابت تخلیه ملک . آیا دادگاه رای به نفع من صادر می کند یا باید اثبات بدهی انجام دهم

باسلام خدمت مشاور محترم.
من در حال نوشتن یک رمان هستم. میخواهم در این کتاب به مساله رحم اجاره ای بپردازم.
سوال من این هست که میخواهم بدانم در روند رحم اجاره ای از نظر قانونی، این امکان وجود دارد که زن اصلی یعنی مادر فرزند از جریان مطلع نباشد و روند رحم اجاره ای به این صورت باشد که اسپرم مرد رو به زن صاحب رحم تزریق کنند و بعد از به دنیا آمدن بچه، مرد همسر خود را از این مساله مطلع کند.
آیا از نظر روند پیگیری این مساله، چنین چیزی امکان دارد؟
یا زن و شوهر هردو باید در روند قانونی و پزشکی این مساله باشند؟
باتشکر.


صورت مسئله :
دو ماه پیش ملکی را که دو سال در آن مستاجر بودم از مالک آن خریداری کردم . بعلت ملاحضات خانوادگی صلاح دیدم که قول نامه خرید را به نام مادرم تهیه کنم . هنگام عقد قرارداد فروشنده قول داد تا زمانی که منزل قبلی من بفروش برسد به من مهلت تامین الباقی ثمن معامله را خواهد داد بشرط آنکه اجاره بهاء آپارتمان را به او پرداخت کنم . اما ایشان با این استدلال که یک بند قانونی جهت تضمین دریافت اجاره بهاء لازم است . در قول نامه بندی را گنجاند که در آن تاریخ سررسیدی برای دریافت الباقی ثمن معامله تعیین شده و در آن قید شده در صورت عدم پرداهت الباقی ثمن معامله ، خسارتی معادل اجاره بها واحد آپارتمانی دریافت خواهد کرد.
اما فروشنده بعد از امضاء و عقد قرار داد ، صحبت خود را عوض کرده و اعلام کرد که شما مستاجر من هستید و باید اجاره بها را طبق قول و قرار پرداخت کنید و من با مادر شما قرارداد مجزایی دارم که ایشان هم باید بصورت مجزا خسارت دیرکرد معادل اجاره بها آپارتمان را پرداخت نماید . استدلال ایشان اینست که طبق قرارداد تا 90 درصد مبلغ معامله را به من ندهید ، من هم نباید ملک تحویل شما می دادم لذا شما قانونا همچنان مستاجر من هستید و مادرتان هم یک فرد دیگری است که باید جداگانه خسارت بدهد.
سوالات :
سوال 1:
قرار داد اجاره فی مابین من و اایشان در همان زمان عقد قرارداد خرید به اتمام رسیده است و در قرارداد خرید هم اشاره ای به بحث پرداخت اجاره بها از سمت من نشده است . در حال حاضر تنها 40 میلیون پول ودیعه در نزد ایشان دارم که قرار بود این مبلغ بعنوان بخشی از ثمن معامله لحاظ شود .هرچند در قرارداد خرید بحثی از این مبلغ نشده است . در حال حاضر که ملک به مادر من فروخته شده است بهتر است خود من همچنان اجاره بهاء ایشان را پرداخت کنم یا مادرم بعنوان ضرر و زیان این مبلغ را پرداخت نماید؟
سوال 2: در صورتی که سند محضری تهیه کنم که نشان دهد مادرم این ملک را در همان تاریخ عقد قرارداد به من بخشیده و ایشان هم آپارتمان را در همان تاریخ از مالک دریافت کرده و در اختیار من گذاشته آیا همچنان مستاجر فروشنده محسوب می شوم و از نظر قانونی این کار مرا دچار مشکل نمی کند ؟
آیا مالک می تواند ادعای تصاحب ملکش را توسط من بنماید ؟

سوال 3 : با توجه به اینکه در قرارداد هیچ صحبتی از فسخ قرارداد و ضرر و زیان ناشی از آن از سمت خریدار نشده است آیا من می توانم درخواست فسخ قرارداد را انجام دهم . در اینصورت ایشان چه میزان ضرور زیان می تواند از من مطالبه نماید ؟ اگر امکان فسخ وجود دارد 80 میلیون پولی را که بعنوان بخش اول ثمن معامله دریافت کرده را تا چه زمان می تواند نزد خود نگهدارد ؟

بسم الله الرحمن الرحیم
اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم
با سلام اگر مستاجر اجاره بها رو پرداخت نکند , آیا میتوان علاوه بر پیگیری حکم تخلیه , درخواست خسارت هم کرد؟ چون مثلا قرارداد 4 ساله بسته ولی بعد 5 ماه اجاره نمیده و بهونه میاره درحالی که 3.5 سال از مدت قرارداد مونده.
با تشکر

با سلام
قبلا بابت وقتی که برای اینجانب صرف میکنید خیلی تشکر میکنم.
درخواست بنده بدین شرح است که یکی از دوستان نزدیک بنده قصد اجاره یک باب مغازه را دارد و در همین خصوص مغازه ای را در مکان مورد نظر خود یافته است ولی با مشکلی روبرو شده است که بنده مزاحم شما شدم.
این مغازه در اجاره فرد دیگری بود که هم صنف و هم شغل دوست بنده میباشد. دوست بنده قصد دارد که قرارداد اجاره نامه را بنام خود تغییر دهد. تا اینجا ظاهرا مشکل خاصی نیست. مشکل این مغازه در این است که به اصطلاح صاحب مغازه برق و آب آن برق امامی است و هیچگونه قبضی برای آنها نمی آید و اصرار دارد که قولنامه بصورت دستی نوشته شود.
سه سوال دارم اولا اجاره این مغازه اشکال دارد یا نه.
دوما در صورت اجاره این مغازه از لحاظ قانونی در قولنامه چه بندهایی قید گردد که در آینده توسط سازمانهای برق و آب و ... مشکلی گریبانگیر ایشان نگردد.
و اینکه آیا قولنامه دستی که به امضای دو شاهد برسد با شرایط منقول بالا دارای ارزش قانونی می باشد یا نه؟
اگر مورد دیگری هم که شما بر آن مهارت دارید که بهتر است رعایت شودُ هم به ما گوشزد بنماید ممنون می شوم.
با تشکر فراوان

UserName