کد:
1038871
پرسش
من دچار عدم اعتماد به نفس شدید هستم و از شروع کردن هر کاری که در زندگیم تازه باشد اجتناب میکنم و ترجیح میدم که درجا بزنم و یکنوات زندگی کنم . لطفا مرا راهنمایی کنید.
پاسخ
مشخص است که مشکل شما در آغاز کردن کارهاست و هر چه قدر هم از این مساله فرار کنید و درجا بزنید نه تنها مشکل تان رفع نمی شود بلکه روز به روز شدت هم یافته و بعد از مدتی به این سبک زندگی عادت می کنید. لذا شما باید سعی در اصلاح عزت نفس خود و تلاش برای ایجاد تغییر داشته باشید.
• پیش از آنكه شروع به بهبود عزت نفس خود نمائید ،ابتدا،به توانایی تغییر آن اعتقاد داشته باشید . لزوما هر تغییری سریع و آسان رخ نمیدهد، اما میتواند اتفاق بیفتد. شما ضعیف نیستید! به محض پذیرش و یا حداقل توجه به جمله مذكور ،میتوان گامهای سهگانه را برای تغییر عزت نفس برداشت:
• گام 1: سرپوش گذاردن بر انتقاد درونی
• گام 2: تمرین پرورش خود
• گام 3 : تقاضای كمك از دیگران
•
اولین گام مهم در بهبود عزت نفس،شروع مبارزه با پیامدهای منفی ندای درونی منتقد است . در جدول زیر چند مثال شاخص از ندای درونی انتقادگر و راه " سر پوش گذاردن " بر آن آورده شده است :
ندای انتقاد كننده درونی ،به طرز غیر عادلانهای نا خوشایند است
مثلا هیچوقت این کار را انجام نداده ام پس از این به بعد هم نمی توانم. چه کسی تضمین می کند که من موفق می شوم، اگر موفق نشدم چه؟ با تمسخر اطرافیان و نگاههایشان چه کار کنم؟ و ...
• تعمیم غیر واقع گرانه
یک بار سعی کردم کاری را شروع کنم اما موفق نشدم چون اعتماد به نفس ندارم پس از این به بعد هم همین طور خواهد بود و ...
پاسخگویی شما
اطمینان دهنده باشید
خوب واقعا كارم را دوست دارم ! شاید كامل نبود اما من روی آن مساله خیلی خوب كار كرده بودم و كارم را خوب انجام دادم . به خودم افتخار میكنم . این یك موفقیت بزرگ بود.
صریح باشید
من، تنها در همین موقعیت ، ضعیف كار كردم ، در صورتی كه وقتی فکر می کنم می بینم در گذشته موفقیتهایی داشته ام . در این کار نكاتی وجود دارد كه كمتر از چیزی كه میپنداشتیم ، دركش كردهام ولی می توانم با کمک گرفتن از افراد با تجربه و حتی اطرافیان و بزرگترها این موانع را پشت سر بگذارم.
سرپوش گذاردن بر ندای درونی انتقادگر ، اولین قدم مهم است ،اما كافی نیست . از آنجایی كه بخشی از عزت نفس ما ، به رفتاری كه دیگران در گذشته با ما داشته اند مربوط می شود، دومین قدم به سوی عزت نفس سالم ،آن است كه با خودتان به عنوان یك فرد ارزشمند رفتار كنید.
با پرورش و اهمیت دادن به خود به شیو های نشان دهید، كه ارزشمند ، با كفایت،لایق و دوست داشتنی هستید و این چنین با تجارب یا پیامهای منفی گذشته مبارزه كنید .
پرورش خود از بخش های گوناگونی تشكیل می شود
• مراقبت های اولیه را نسبت به خود اعمال نمائید.
به مقدار كافی بخوابید ،غذاهای سالم بخورید، مرتب ورزش كنید ،در رعایت بهداشت كوشا باشید والی الاخر .
• برای خودتان برنامه های تفریحی وآرامش دهنده ترتیب دهید .می توانید به سینما بروید ،خواب نیمروزی داشته باشید ، با هر چیزی كه برایتان لذابخش است ، به خود آرامش دهید.خود را برای موفقیت هایتان تشویق كنید.
به طور مثال شما می توانید به خاطر تماس تلفنی كه برایتان بسیار مشكل بوده ولی انجام داده اید ، خود را تحسین كنید.تواناییها و كامیابیها خویش را به خود یادآوری كنید .
یك روش آن است كه فهرستی از چیزهایی كه برای خود دوست دارید،تهیه كنید، یا یك پروندة " موفقیت " برای خود ترتیب دهید كه نامه های مثبت ، تشویق نامهها ، مدارك یا تقدیر نامهها را در آن نگهداری كنید.
موفقیتهایی را كه سبب افتخار شما هستند، نشانههایی كه همیشه در معرض دیدتان باشد،یاد آور شوید.
• هنگامی كه مطابق با انتظاراتتان عمل نكردهاید خود را ببخشید چنانچه به پرورش خود عادت نداشته باشید، این عمل به نظر سخت و دشوار مینماید.
غالبا ،یاری طلبیدن از دیگران ، مهمترین و نیز دشوارترین قدم به سوی تقویت عزت نفس است .
افرادی كه دارای عزت نفس پائین هستند،به دلیل احساس عدم لیاقت نمی توانند از دیگران طلب كمك نمایند . اما از آنجایی كه ، عزت نفس پایین ، غالبا حاصل نحوه برخوردی است كه دیگران در گذشته با شما داشتهاند ، جهت مبارزه با پیامدهای انتقادی، كه خود حاصل از تجارب منفی گذشتهاند، نیازمند كمك دیگران خواهید بود.
لذا توصیه می کنم با یك درمانگر یا مشاور صحبت كنید .
گاه ، غلبه بر عزت نفس پائین چنان رنج آور و یا مشكل به نظر میرسد ، كه نیاز به كمك حرفهای درمانگر یا مشاور روانشناس پیش میآید . صحبت با یك مشاور روش خوبی جهت آشنایی بیشتر با جنبههای عزت نفس شماست و منجر به بالا رفتن عزت نفس شما میشود.
با تشکر از تماس شما
مشاور :
خانم عطاريان
| پرسش :
سه شنبه 21/9/1391
| پاسخ :
شنبه 25/9/1391
|
|
ديپلم
|
27
سال
|
اضطراب و وسواس
| تعداد مشاهده:
60 بار