تبیان، دستیار زندگی
آیه شریفه‌اى را كه این فرمان در آن آمده است ذكر مى‌كنیم: و اذ اخذنا میثاق بنى اسرائیل لاتعبدون الا الله و بالوالدین احسانا و ذى القربى و الیتامى و المساكین و قولوا للناس حسنا و اقیموا الصلاة و اتواالزكاة ثم تولیتم الا قلیلا و انتم معرضون ...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

با مردم، نیكو سخن بگویید

امام علی علیه السلام
«و قولوا للناس حسنا كما امركم الله عزوجل؛ همانگونه كه خداوند به شما فرمان داده است، با مردم به نیكویى سخن بگویید.»(1)

آیه شریفه‌اى را كه این فرمان در آن آمده است ذكر مى‌كنیم: و اذ اخذنا میثاق بنى اسرائیل لاتعبدون الا الله و بالوالدین احسانا و ذى القربى و الیتامى و المساكین و قولوا للناس حسنا و اقیموا الصلاة و اتوا الزكاة ثم تولیتم الا قلیلا و انتم معرضون (بقره/ 83)؛ هنگامى كه از بنى اسرائیل پیمان گرفتیم كه جز الله را نپرستید، به پدر و مادر و خویشاوندان و یتیمان و درماندگان نیكى كنید، با مردم به نیكویى سخن بگویید، نماز به پا دارید و زكات بپردازید - پس از این پیمان - جز تعداد انگشت شمارى از شما، پشت به پیمان كردید در حالى كه از آن روى برتافتند.

امام باقر علیه السلام فرمود: با مردم زیباتر و نیكوتر از آنچه كه دوست دارید به شما بگویند، سخن بگویید، زیرا خداوند از كسى كه در سخنانش دیگران را مرتب نفرین مى‌كند و ناسزا مى‌گوید و طعنه بر مومنان مى‌زند و زشت كردار و زشت گفتار است و به اصرار از دیگران چیزى طلب مى‌كند، بدش مى‌آید و از چنین كسى نفرت دارد. و در مقابل، فرد با حیا و بردبار و پاكدامن و پاك اندیش را دوست مى‌دارد. «قولوا للناس احسن ما تحبون ان یقال لكم. فان الله یبغض اللعان السباب الطعان على المومنین، الفاحش المتفحش السائل الملحف، و یحب الحیى الحلیم العفیف المتعفف.»(2)

و امام صادق علیه السلام هم فرمود: با همه مردم چه مومن و چه مخالف، به نیكویى سخن بگویید. اگر مخاطب شما مومن باشد از خوش گویى و خوش خویى شما چهره‌اش باز مى‌شود و خوشحال مى‌گردد و اما اگر مخاطب شما از مخالفان شما باشد، با مداراى در سخن، او را به سوى ایمان جذب مى‌كنید و اگر این هم نشد، كمترین حاصل نیكو سخن گفتن با مخالفان آن است كه به این وسیله شر و بدى آنان را از خود و برادر مومن برطرف مى‌سازید. «قولوا للناس حسنا اى للناس كلهم، مومنهم و مخالفهم، اما المومنون فیبسط لهم وجهه، و اما المخاطفون فیلكمهم بالمداراه لاجتذابهم الى الایمان. فان ایسر من ذلك یكف شرورهم عن نفسه و عن اخوانه المومنین.»(3)

پی‌نوشت‌ها:

1- نهج البلاغه، وصیت حضرت به امام حسن علیه السلام.

2- تفسیر برهان، ج1، ص 12.

3- بحار الانوار، ج 71، ص 341 .

منبع:

کتاب آخرین دیدار، نادر فضلی .

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.