تبیان، دستیار زندگی
ساخته رسول ملاقلی‌پور "مزرعه پدری" اوج توانایی و تجربه ملاقلی‌پور است. فیلم سینمایی "مزرعه پدری"، آخرین ساخته رسول ملاقلی‌پور، که جمعه این هفته از تلویزیون پخش می‌شود، اثری ساده، تاثیرگذار و پرالتهاب است که اوج توانایی و تج...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

درباره مزرعه پدری

ساخته رسول ملاقلی‌پور


"مزرعه پدری" اوج توانایی و تجربه ملاقلی‌پور است.

فیلم سینمایی "مزرعه پدری"، آخرین ساخته رسول ملاقلی‌پور، که جمعه این هفته از تلویزیون پخش می‌شود، اثری ساده، تاثیرگذار و پرالتهاب است که اوج توانایی و تجربه سازنده‌اش را نشان می‌دهد.

فیلم سینمایی "مزرعه پدری" در سال 1382 تولید شده و چهاردهمین ساخته کارگردانش محسوب می شود که فعالیت در عرصه فیلمسازی را از سال 1362 با "نینوا" آغاز کرد. ملاقلی پور از جمله کارگردانان عرصه دفاع مقدس است که فعالیتش با فراز و نشیب همراه بوده و در این زمینه گاهی در یک سال دو فیلم (74 و 78) و زمانی نیز پس از دو یا سه سال یک فیلم تولید کرده است. یکی از پرجاذبه ترین و به تعبیری پرمخاطب ترین فیلم های ملاقلی پور "سفر به چزابه" محصول سال 1374 است.

فیلم "مزرعه پدری" در ادامه فعالیت های این کارگردان برآیند تجربیات و فعالیت های پیشین وی است. ملاقلی پور از نظر جلوه های ویژه و استفاده از امکانات و ادوات جنگی در این فیلم بیشترین بهره را می برد و اثری به مفهوم واقعی کلمه جنگی ارائه می کند. این فیلم را به عبارتی پخته ترین اثر فیلمساز در مقام پرداخت و ارائه یک اثر قابل اعتنا در عرصه فیلم دفاع مقدس می توان به شمار آورد.

"مزرعه پدری" داستان نویسنده ای به نام محمود است که به خاطر بررسی آخرین رمانش (مزرعه پدری) از سوی یک تشکل دانشجویی در دزفول همراه خانواده اش به این شهر می رود. او رابطه ای بسیار عمیق و نزدیک با فرزندان و همسرش دارد، اما در میانه های نشست یکی از دانشجویان به کشته شدن همسر و فرزندانش در اثر حمله توپخانه دشمن در سال های ابتدایی جنگ تحمیلی اشاره می کند که موجب تغییر ناگهانی شرایط روحی محمود می شود و با بازگشت به گذشته خاطرات حضورش در صحنه های نبرد را مرور می کند.

"مزرعه پدری" داستانی پیچیده یا شخصیت پردازی فوق العاده و حتی پرفراز و نشیب ندارد، بلکه روایتی ساده است که از ابتدای فیلم سعی دارد به نوعی مضمون اصلی قصه یعنی دفاع مقدس را در سطحی فراگیر و تاثیرگذار مطرح کند. این فیلم را به تعبیری می توان جنگی ترین اثر ملاقلی پور به حساب آورد. چون در فیلم یک جنگ واقعی رخ می دهد و تمامی جزئیات آن به تصویر کشیده می شود. در این فیلم کارگردانی به مفهوم مدیریت را که حاصل تجربه ای عمیق است، می توان به خوبی شاهد بود. فیلمبرداری، صدابرداری، تدوین و جلوه های ویژه در کنار هم به اوج و شکوه فیلم کمک می کنند و بخشی از عواطف، خاطرات، خطرات و جلوه های پاک انسانی نهفته در عرصه دفاع مقدس را در صحنه نبرد به تصویر می کشند.

البته تعدادی از نویسندگان و منتقدان سینمایی جلوه و زیبایی بصری فیلم را مدیون محمدرضا شرف الدین طراح جلوه های ویژه فیلم، تدوین بسیار هوشمندانه بهرام دهقانی و زیبایی مضمون و قصه در قصه اثر را حاصل مشاوره و اندیشه های مرتضی سرهنگی می دانند که در نگارش فیلمنامه کمک کرده است. این دست نویسندگان فیلمبرداری سریع و مناسب سینمای جنگ، تدوینی زیبا با استفاده از قطع های سریع و بجا، استفاده از صدای دالبی ساروند (که در آن سال ها تازه پا به سینمای ایران گذاشته بود) و از همه مهمتر جلوه های ویژه کم نظیر فیلم را از عوامل اصلی موفقیت فیلم در جذب مخاطب به حساب می آورند و در این بخش سهمی مساوی با عوامل تاثیرگذار فیلم برای کارگردان قایل هستند.

جمشید هاشم پور، مهدی احمدی، آتنه فقیه نصیری، قاسم زارع، قربان نجفی، حسن عباسی، علی اسکندری و سیروس همتی بازیگران اصلی "مزرعه پدری" هستند. هاشم پور در این فیلم نقش مردی لمپن را بازی می کند که توبه کرده و به جبهه آمده است و برای مکافات عمل خود حرف نمی زند. او این نقش بی کلام را به اندازه ای خوب بازی می کند که به خوبی نگاه بیننده را به خود معطوف می سازد. آنته فقیه نصیری هم در این فیلم با آنکه نقش زیادی ندارد، اما به خوبی جلوه های محبت و عاطفه در جنگ را بازی می کند و با استفاده مناسب از چادری که به او داده شده، جلوه کاملی از زن صبور و حمایت کننده ایرانی را به تصویر می کشد.

"مزرعه پدری" در بیست و دومین جشنواره بین المللی فیلم فجر نتوانست نظر داوران را به خود جلب کند. به خصوص که در این سال حضور فیلم های سینمایی "دوئل" ساخته احمدرضا درویش و "اشک سرما" به کارگردانی عزیز الله حمیدنژاد و دیگر ساخته های سینمای دفاع مقدس این فیلم را تا حدودی در سایه قرار داد و به خصوص درخشش فوق العاده "دوئل" چنان بود که "مزرعه پدری" هیچ جایزه ای نبرد.

این فیلم در دهمین جشنواره فیلم دفاع مقدس چند جایزه را از آن خود کرد. در بخش جنبی انجمن مدیران تولید سینمای ایران جایزه بهترین مدیر تولید را به نصرت الله کنی و جایزه بهترین فیلم را به حبیب‌ الله کاسه‌ساز دادند. همچنین در این جشنواره در بخش معرفی کارگردان های برتر تاریخ سینمای دفاع مقدس رسول ملاقلی پور عنوان دوم را به خود اختصاص داد.

فیلم سینمایی "مزرعه پدری" به کارگردانی و نویسندگی رسول ملاقلی‌پور جمعه پنجم خرداد از شبکه یک سیما پخش می شود.

لینک:

گالری عكس مزرعه پدری

فهرست كامل برندگان هشتمین جشن خانه سینما

آمار فروش سینماهای تهران