تبیان، دستیار زندگی
افراد چاق امروزه چاقی و افزایش وزن به معضل بزرگی تبدیل شده و میلیونها انسان را در جهان رنج می دهد . چاقی غیر از اینكه ظاهر انسان را نامتناسب و زشت جلوه می دهد بیماریهای خاصی را نیز به دنبال دارد . از طرف دیگر عدم آگاهی كافی...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

انواع بیماریها در افراد چاق


امروزه چاقی و افزایش وزن به معضل بزرگی تبدیل شده و میلیونها انسان را در جهان رنج می دهد . چاقی غیر از اینكه ظاهر انسان را نامتناسب و زشت جلوه می دهد بیماریهای خاصی را نیز به دنبال دارد .

از طرف دیگر عدم آگاهی كافی مردم در مورد تغذیه و عدم انتخاب روش مناسب برای كاهش وزن ، عارضه های جدی تری را به دنبال خواهد داشت . بیماریهای دیابت ،كبد، یبوست و التهاب روده بزرگ ، اختلالات روانی ، تنگی نفس ، تورم پاها ، واریس بیماریهای كلیوی ، سرطان پستان و رحم ، كرم خوردگی دندان ، فتق دیافراگمی ، التهاب و درد مفاصل ، ایجاد موهای زائد و ... از جمله بیماریهای ناشی از چاقی به شمار می روند كه در نهایت باعث كاهش طول عمر و مرگ زود رس می شوند . ظاهر نامتناسب و مبتلا به انواع بیماریهای مورد اشاره ، افراد چاق را نگران كرده و آنها را به تكاپو وا می دارد ، بطوریكه می خواهند دركوتاهترین زمان ممكن ، به هر طریقی كه شده وزن خود را كاهش دهند و از این مخمصه نجات یابند.

با افزایش روز افزون چاقی ، روش های مختلفی نیز برای درمان آن ارائه می شود كه بیشتر آنها غیر علمی و غیر مجاز می باشند و توسط افراد و گروههای فرصت طلب و فاقد صلاحیت با تبلیغات وسیع و گول زننده اعمال می شوند .

اضطراب و نگرانی افراد چاق از یك طرف و  عدم آگاهی كافی آنان در مورد روش مناسب برای كاهش وزن باعث می گردد تا بیماران جذب تبلیغات سو و مخرب شوند و به این افراد و شركتها رجوع كنند . استفاده از روشهای غیر علمی و غیر مجاز برای كاهش وزن خود تبعات و پیامدهای خطرناكی را برای افراد چاق در پی دارد و بر مشكلات اول آنها (چاقی و ابتلا به آن ) می افزاید و به جرات می توان گفت تلاش افراد در مراجعه به این گروهها و روشهای غیر مجاز مختلف یا بی نتیجه می ماند یا با نتایج كوتاه مدت همراه است .

تشخیص اطلاعات نادرست كار بسیار ساده ای است ، چرا كه اطلاعات نادرست ظاهر احساسی دارند . تبلیغاتی چون جدید ترین روشهای لاغری ، راحت بدون رژیم ، بدون ورزش 30 كیلو در ماه ، لاغری و چاقی تضمینی ، 10 كیلو در 10 جلسه بدون برگشت، روشهای لاغری برای اولین باردر ایران ، آخرین روشهای لاغری یك ساعت یك كیلو كاهش وزن ، جدید ترین روشهای لاغری بین المللی و .. و همگی از جمله نمونه هایی از این تبلیغات جذاب هستند .

با كمی دقت و درایت در این گونه تبلیغات باید پرسید كه چگونه و با كدام شیوه علمی و مجاز می توان بدون تغییر دررژیم غذایی افراد و بدون نیاز به انجام تحرك و ورزش ، ضمانت عدم برگشت پذیری وزن قبلی ، در زمانی كوتاه ، وزن را كاهش داد .

آیا در این روشها واقعا كاهش وزن با كاستن از چربی موجود در بدن صورت می گیرد و یا با روشهای غیر مجازی كه طی آن از طریق افزایش ادرار و دفع مقدار زیادی آب بدن (با خوراندن داروهای ادرارآور ) اقدام به كاهش وزن می كنند.(منظور از آوردن این نكته در زمینه پایین آوردن وزن جنبه آموزشی ندارد . لذا شما خواننده عزیز جهت پایین آوردن وزن خویش از داروهای مدور استفاده ننمایید . زیرا با از دست دادن الكترونیهای بدن توسط ادرار ، دچار شوك ، تتشنج و انقباض  دردناك عضلانی گردیده و متعاقبا ایست قلبی و مرگ ، سر نوشت محتوم شماست. ) بد نیست بدانید برای آن كه یك كیلو گرم كاهش وزن داشته باشیم ، باید 30 ساعت پیاده روی كنیم و حال باید دید چگونه می توان در عرض یك ساعت اقدام به كاهش یك كیلوگرم وزن نمود ؟ خوب دقت كنید چیزی به عنوان اضافه وزن شما را ناراحت می كند نه وزن عضلات شماست و نه وزن استخوانها و آب بدنتان . فقط چربی زیر جلدی و مقداری هم چربی میان بافتی است كه شما را نگران كرده است . پس به فكر سوزاندن این چربیها باشید نه چیز دیگر . پیاده روی ساعتی 300 كالری را به مصرف می رساند . پس جهت سوزاندن یك كیلو چربی ، زمانی حدود 30 ساعت پیاده روی لازم است .

عده ای از افراد به خاطر ماهیت خاص ژنتیكی بر اساس نوع پیكری شلدون ، عضلانی پیكر یا مزومورف هستند و اگر بانوان دارای چنین وضعیت ژنتیكی باشند، حتی اگر چربی زیر جلدی و میان بافتی هم نداشته باشند ، باز وزنی سنگین تر نسبت به هم سن و سالهای خود خواهند داشت . این افراد با حذف كردن وعده های غذایی سعی در به مصرف رساندن عضلات خویش جهت انرژی روزانه می كنند تا وزن عمومی آنها پایین بیاید . نتیجه این كار چیزی جزضعف عمومی و ناراحتی های مفصلی نیست . چون شما بدن خود را از مواد غذایی لازم كه باید روزانه به آن برسد محروم می نمایید . لذا بدن شما در مقابل كاهش وزن عضلات از خود مقاومت نشان می دهد . به خاطر داشته باشید ژنتیك خود را نمی توانید عوض كنید.

بی تردید ارتقای دانش و آگاهی عمومی در سطح جامعه یكی از روشهای مبارزه با ترویج چنین شیوه های غیر مجاز و خطرناكی است كه از جمله وظایف خطیر رسانه های جمعی و متخصصان آگاه در این رشته است .

علل چاقی و افزایش وزن

1- عوامل ژنتیكی : عوامل وراثتی مختلفی وجود دارند كه باعث افزایش وزن در افراد می شوند و حدود 30 % چاقی های مربوط به این نوع عوامل می باشند .

2- علل هورمونی : الف ) كاهش فعالیت تیروئید ب) بیماری كوشینگ : در این بیماری فقط تنه چاق می شود . ج) هورمونهای جنسی : چاقی به دنبال برداشتن تخمدانها دیگر چاقیها كه مربوط به افزایش یا كاهش هورمونهای استروژن و پروستروژن می باشد .

3- چاقی به دلیل مصرف دارو: الف ) قرص های ضد بارداری از شایع ترین عوامل افزایش وزن است . ب) داروهای آرامش بخش ، داروی اعصاب و ضد افسردگی .

4- افزایش مصرف غذا

5- عدم تحرك

با تحقیقاتی كه به عمل آمده ، مهمترین علت چاقی مصرف زیاد غذاست . خیلی از افراد چاق كننده اظهار می دارند در روز غذای خیلی كم مصرف می كنند و به عبارت عامیانه میگویند حتی آب هم می خورند چاق می شوند . واقعا هم درست می گویند . شیوع چاقی در ایران عمدتا به علت پرخوری افراد نبوده بلكه به عا دات غذایی نادرست باز می گردد .

انواع روشهای لاغری در ایران و انتخاب مناسبترین روش

1- درمانهای دارویی

الف) داروهای ادرار آور : این دارو باعث می شود كه حجم زیادی از آب بدن در مدت كوتاهی به صورت ادرار از بدن خارج می شود . در این روش بسته به میزان مصرف ممكن است در عرض یك ساعت بدن ، 21 لیتر آب از دست دهد، بدون آنكه تغییری در مقدار چربی داشته باشد . اكثر افرادی كه اقدام به كاهش سریع وزن می كنند ، مانند كاهش وزن یك كیلو در یك ساعت از این نوع روش استفاده می شود .

ب) داروهای ضد اشتها : این نوع داروها باعث كاهش تمایل به غذاخوردن و كاهش موقتی وزن در افراد می شوند ولی بعد از قطع دارو ، اشتها به حالت اول برگشته و وزن نیز دوباره افزایش می یابد . از طرفی در این روش فرد دچار سو تغذیه و عوارضی مانند ریزش موضعف و افسردگی می گردد . این روش هم مانند روشهای دیگر درمان مناسبی نخواهد بود . چون مشكل چاقی با دارو كم خوردن حل نخواهد شد.

ج) پودرهای مكمل غذایی : این پودرها حاوی مواد مغذی و فیبر می باشد كه می تواند جایگزین مواد مغذی مورد نیازبدن گردد . این روش هم درمان مناسبی نخواهد بود ، چون اولا فرد چاق نمی تواند همیشه از این پودرها استفاده كند و خسته خواهد شد . دوما هزینه سنگینی در پی خواهد داشت و بعد از مدتی كوتاهی فرد مجبور به ترك آن خواهد شد و عادات غذایی گذشته را ادامه خواهد داد .

د- داروهای جدید كه باعث می شود چربی از طریق دستگاه گوارش جذب نشود (مانند زنیكال ) : این هم روش مناسبی برای درمان نمی باشد . اولا بیشتر مواد غذایی مصرفی درا یران قند و نشاسته می باشد و این دارو تاثیری در عدم جذب آنها نخواهد داشت . بنابراین تنها با كاهش جذب چربی نمی توان با چاقی مبارزه كرد و دوما هزینه سنگین آن باعث می شود مصرف آن خیلی كوتاه باشد .

2- كاهش وزن از طریق انواع محلولهای لاغری ، ژل ، كرم ، صابون و ...

این شیوه هم منجر به تعریق در مناطقی از بدن شده و در عمل تغییری ر مقدار چربی موجود در بدن در افراد چاق انجام نمی دهد و بعد از مدت كوتاهی وزن به حالت اول بر می گردد.

3- سونا :

سونا یكی از روشهای شایع برای كاهش وزن در ایران است . گرمای زیاد موجود در سونا باعث افزایش دمای بدن و تعریق می گردد و در نتیجه در مدتی كه فرد در داخل سونا قرار دارد مقدار زیادی آب ازراه تعریق از دست می دهد . بنا براین وزن زیادی را این مدت از دست می دهد . اما این كاهش وزن ، كاهش چربی ، كاهش چربی بدن نمی باشد ، بلكه كاهش وزن به شكل كاذب است و بعد از مدت كوتاهی با نوشیدن آب به حالت اول باز می گردد . برای اثبات این مدعا كافی است مقداری چربی حیوانی تهیه كرده و پس از وزن كردن آن را در سونا بگذارید . بعد از چند ساعت آن را از سونا خارج كنید و دوباره وزن كنید خواهید دید كه در حجم و وزن چربی ایجاد نشده است .

4- شكم بندهای لاغری و پوشش پلاستیكی :

این روش هم با فزایش حرارت بصورت موضعی باعث افزایش تعریق شده ، بنابراین آب بین سلولی و آب چربی شكم و اطراف آن از دست می رود . اما چربی شكم دست نخورده سر جای خود ش باقیست و بعد از مدت كوتاهی با مصرف آب دوباره وزن به حالت اول باز می گردد .

5- تشكهای برقی ( ترمودرمی )

این روش هم درست مثل روش قبلی فقط باعث كاهش آب بدن و كاهش كاذب وزن می شود .

6- دستگاه الكتریكی (فارادیك ) یا كمر بندهای ماهواره ای :

این روش جدیدتر از انواع دیگر است . این دستگاه دارای پدهایی مانند دستگاه نوار قلب است كه به نقاطی دیگراز بدن وصل می شود و عضلات آن ناحیه را وادار به انقباض و فعالیت می كند كه به این انقباضPassive غیر فعال می گویند كه در مقابل انقباضActive یا فعال وجود دارد كه فرد با اراده خود عضله را منقبض و آن را وادار به فعالیت می كند.

از این روش كسانی استفاده می كنند كه تنبل هستند و حوصله تحرك و فعالیت ندارند و یا افرادی كه تحرك فیزیكی آنها توسط پزشك منع گردیده است . این روش هم راه درمان مناسبی برای كاهش وزن نخواهد بود . زیرا لازمه تاثیر گذاری آن استفاده دائمی است كه خسته كننده و پر هزینه است .

7- طب سوزنی :

این روش از روشهای قدیمی است . در این روش با قرار دادن سوزنهایی در نقاط مختلف بدن باعث كاهش اشتها می شوند طب سوزنی رای درمان انواع بیماریها بسیار مفید وارزشمند است ، اما روش مناسبی برای كاهش و درمان چاقی نیست . چرا كه اولا موجب سو تغذیه در افراد می شودواز طرف دیگر با برداشتن سوزن اشتهای افراد باز می گردد.

7- ماساژ (ویبراتور یا جی فایو ) :

در این روش از طریق دست یا تسمه های لرزاننده ، منطقه مورد نظر بدن را  ماساژ می دهند .این روش در رفع سلولیت می تواند موثر باشد اما در كاهش وزن و از بین بردن چربی نمی تواند روش مطمئنی باشد . این روش بخاطرحركت دادن مایعات به طرف نقاط دیگر بدن باعث كاهش سایز می شود كه كاذب و موقتی است .

8- آب درمانی :

آب درمانی هم یكی از روشهای قدیمی است . در این روش بیمار فقط از آب و مایعات استفاده می كند . در روش آب درمانی هم به دلیل آن كه بیمار برای مدتی از خوردن غذا محرومیت شدید غذایی اولا مبتلا به اختلالات گوارشی می شود و ثانیا حس خوردن غذا در او شدیدا بالا می رود و به وزن اول باز می گردد . استفاده از این شیوه فقط برای مدت كوتاهی می تواند برای بیمار قابل تحمل باشد.

10 – كاهش وزن از طریق ورزش

ورزش یكی از روشهای بسیار مناسب برای برخورداری از جسم سالم و وزن ایده آل است . كاهش وزن فقط از طریق ورزش مشكل و دشوار است همانطور كه قبلا اشاره شد مثلا برای از دست دادن یك كیلوگرم چربی بدن باید 30 ساعت پیاده روی كرد ه از نظر زمان و امكانات لازم شاید برای ما مقدور نباشد .

11- كاهش وزن از طریق رژیم غذایی

معمولا افراد برای كاهش وزن از این طریق به شیوه هایی روی می آورند كه نه تنها تاثیر مثبتی در كاهش وزن آنها نمی گذارد ، بلكه آنها را دچار كاهش قندخون و كاهش كارایی روزانه و حتی ابتلا به پرخاشگری می شود ودر وعده های بعدی هم با پرخوری آن را جبران می كند ، ضمن آنكه د رروش كاهش میزان مصرف در وعده های غذایی ، فرد به اندازه كافی مواد مغذی مورد نیاز را مصرف نمی كند و دچار سو تغذیه می شود .

بهترین شیوه در این میان رژیم غذایی بر مبنای علمی است كه در آن تمام مواد مغذی مورد نیاز بدن در رژیم غذایی تامین می شود . این برنامه غذایی توسط ، كارشناسان ، متخصصان و پزشكان پایه ریزی می شود .

12- كاهش وزن از طریق رژیم غذایی و ورزش :

این روش بهترین و اصولی ترین روش برای روش برای كاهش وزن و داشتن وزن ایده آل است . در این روش ازیك رژیم غذایی برنامه ریزی شده كه در بالا به آن اشاره شد، همراه با ورزش متعادل (مانند پیاده روی ) استفاده می شود.

در این روش از مواد مغذی مورد نیاز استفاده می شود و خطر سو تغذیه وجود ندارد و از طرفی با ورزش مناسب روند كاهش وزن تسریع می گردد .این روش سلامت جسم وروح را به ارمغان می آورد .و عوارضی مانند ریزش مو ، چروكیدگی پوست و .. را در پی نخواهد داشت . باید متوجه باشید در طی رژیم برنامه ریزی شده متخصصان تغذیه عادات غذایی گذشته  را ترك گویید و به عادات غذایی جدید انس بگیرید، كه این بهترین اصل در درمان چاقی است .

لازم به یاد آوری است كه روشهای ذكر شده غیر از روش 12 همگی دارای محاسن و معایب خاص خود می باشند . منظور از معرفی اینگونه روشها ، آشنایی خوانندگان عزیز از روشهای مرسوم و رایج در ایران می باشند اخیرا در كشورهای اروپایی با فرستادن بالن به داخل معده ایجاد سیری زود رس در فرد چاق می نمایند یا اخیراپزشكان  فردی را كه 180 كیلوگرم وزن داشت را مورد جراحی قرار داده و مقداری از روده وحجم معده این فرد را كم كردند تا جذب مواد غذایی در این فرد كم گردد .

این تصمیمات خاص متخذه از طرف متخصصان بر این اساس است كه ادامه زندگی فرد با وضعیت فعلی را قرین با مخاطراتی می بینند . از این رو اقدام به چنین اعمالی می نمایند . یا دستگاههای ذكر شده هر كدام موارد مورد استفاده پزشكی چه در ورزش و چه در فیزیوتراپی و ناراحتیهای ستون فقرات دارند منتها استفاده از آنها جهت كاهش وزن اگر توسط پزشك متخصص و معتبر تجویز گردد با رعایت وضعیت خاص بطمار تجویز گردیده و نباید در این رابطه با هر گونه چاقی بسط داد .

یك رژیم غذایی مناسب باید دارای چه خصوصیاتی باشد ؟

1- مهمترین ویژگی كه یك رژیم غذایی باید داشته باشد این است كه تما م مواد مغذی مورد نیاز روزانه بدن را در برمی گیرد .

2- رژیم غذایی باید طوری برنامه ریزی گردد كه فرد در طول روز احساس گرسنگی نكند..

3- رژیم غذایی بایدبر اساس ، سن ، جنس ، نوع و میزان فعالیت و شرایط ویژه برنامه ریزی گردد . مثلا فردی كه در دوران رشد قرار دارد با فردی كه در دوران رشد قرار دارد با فردی كه این دوران را طی كرده رژیم متفاوتی خواهند داشت ..

4- رژیم غذایی باید طوری باشد كه مواد غذایی آن قابل دسترس باشد .

5- رژیم غذایی باید با فرهنگ فرد هم خوانی داشته باشد .

6- به دنبال رژیم غذایی ، فرد نباید دچارعوارضی مانند ریزش مو، ضعف و بی حالی ، افسردگی و چروكیدگی پوست شود .

نتیجه گیری :

برای اقدام به كاهش وزن ، در ابتدا ، باید علت و عوامل اصلی چاقی را شناسایی كنید . اگر با هر روشی اقدام به كاهش وزن كنید ، اماعامل زمینه ای و ریشه اصلی چاقی را از بین نبرید مطمئن باشید كه چاقی پس از مدتی دوباره به سراغ شما خواهد آمد .

همانطور كه افزآیش وزن به طور تدریجی صورت می گیرد ، كاهش آن هم نیاز به صرف زمانی دارد كه در طول این دوره با اعمال شیوه های علمی رژیم غذایی تحت نظر پزشكان و متخصصان امر همراه با تحرك بدنی و ورزش روزانه تناسب اندام دوباره به دست آید و وزن كم شود .