تبیان، دستیار زندگی
با بهره‌گیری از این سیستم بهره‌وری زمین‌های چمن ورزشگاه‌ها تا دو برابر افزایش می‌یابد با دستیابی متخصصان ایرانی به تكنیك چمن پیشرفته، توان تحمل بار ترافیكی زمین‌های چمن ورزشگاه‌های كشور از 40 بازی در فصل به 90 بازی افزایش م...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

محققان ایرانی به تكینك تولید «چمن پیشرفته» دست یافتند

با بهره‌گیری از این سیستم بهره‌وری زمین‌های چمن ورزشگاه‌ها تا دو برابر افزایش می‌یابد


با دستیابی متخصصان ایرانی به تكنیك چمن پیشرفته، توان تحمل بار ترافیكی زمین‌های چمن ورزشگاه‌های كشور از 40 بازی در فصل به 90 بازی افزایش می‌یابد.

مهندس داود ملكی، مجری طرح چمن پیشرفته، درباره ویژگیهای این چمن گفت: چمن پیشرفته یك سیستم انحصاری ایجاد منطقه رشد و تولید ریشه پایدار بوده و دارای خواص ارتجاعی عالی و دوام زهكشی بالا، سهولت حركت و دویدن، جلوگیری از تراكم خاك، مقاومت و استحكام در مقابل ضرب توپ، كاهش درصد كنده‌شدگی چمن، كاهش زمان بهبود نقاط صدمه دیده، پایداری سطحی، افزایش كشش سطحی و جذب ضربه است.

وی درباره مشكلات زمین‌های چمن معمولی گفت: زمین‌های چمن تحت اثر استفاده متناوب مثل تمرینات برنامه‌ریزی شده تیمهای ورزشی، مسابقات ورزشی سالیانه، برگزاری كنسرت‌ها و سخنرانی‌های بزرگ، بارهای سنگین، رد چرخ اتومبیل و باران شدید، با مشكلات عدیده‌ای مواجه می‌شوند. علاوه بر این شرایط آب و هوایی نامناسب اعم از خشكی یا بارندگی شدید درصد كنده‌شدگی چمن را افزایش داده و عدم تحمل بار ترافیكی بالا هزینه ساخت ورزشگاه‌های متعدد را به ورزش كشور تحمیل می‌كند.

مهندس ملكی خاطرنشان كرد: در سیستم چمن پیشرفته شبكه‌های سه بعدی، با خاك مستعد تركیب و خاك مسلح شده و المانهای تشكیل دهنده ریشه چمن ایجاد می‌شوند تا سطحی پایدار روی این ساختمان سه بعدی بوجود آید. بدین ترتیب در حالی‌كه ریشه چمن گسترش می‌یابد، دور اعضای شبكه‌های سه بعدی پیچیده شده تا یك سیستم ریشه قفل شده و عمیق بدست آید.

وی با بیان اینكه اعضای شبكه غیر سمی بوده و هیچ‌گونه خطر زیست محیطی ندارد، افزود: اعضای شبكه سه بعدی كه از آنها به عنوان چمن پیشرفته یاد شد، سختی و استحكام یگانه‌ای دارند كه ویژه تولیدات دارنده تكنولوژی است. این اعضا برای سختی خمشی ویژه‌ای طراحی شده‌اند. این ویژگی حیاتی، قدرت فنری منحصر به فردی به اعضا می‌دهد تا در مقابل فرورفتگی و استفاده مداوم، مقاومت كنند.

مهندس ملكی با اشاره به اینكه تاكنون استادیوم‌های كریكت ملبورن و سیدنی استرالیا، استادیوم پاراماتا، ‌استادیوم اختصاصی منچستر یونایتد،‌ استادیوم كلاسكو اسكاتلند و ... از این سیستم استفاده كرده‌اند، چمن مناسب و یكدست را از نیازهای ضرروی ورزشی حرفه‌ای عنوان كرد و افزود: در این سیستم سطح زمین ورزشی پایدار بوده اما سخت نیست و حضور شبكه سه بعدی هیچ صدمه‌ای به بازیكنان نمی‌زند. به واسطه خودباروری و مقاومت در برابر تراكم خاك، منطقه ریشه، سالم تر از چمن طبیعی است.

مهندس ملكی در زمینه مزایای چمن پیشرفته نسبت به چمن‌های معمولی گفت: ‌در مقایسه با منطقه ایجاد ریشه در چمن معمولی، در چمن‌های پیشرفته زهكشی سریع انجام می‌شود و نرخ خروج آب اضافی را تا دو برابر افزایش داده وچمن هیچگاه اشباع نمی‌شود. این نوع چمن همچنین، كشش سطحی را افزایش می‌دهد و دویدن در آن ایمن‌تر است و ظرفیت تحمل بار ترافیك را تا 5 برابر افزایش می‌دهد.

این پژوهشگر در پایان افزایش تحمل بار فیزیكی از 40 بازی (حد بازی زمین‌های مشابه سیستم شركتهای آلمانی هلندی) تا 90 بازی در طول یك فصل، ایجاد مقاومت در مقابل تراكم خاك، بهبود نگهداری رطوبت در خاك، ‌كاهش سختی سطح چمن تا 35 درصد، كاهش اندازه تغییر شكل و كنده‌شدن چمن تا 50 درصد، كاهش زمان ترمیم تغییر شكلها و كنده‌شد‌گیهای ایجاد شده تا 50 درصد و افزایش مقاومت در برابر ضربه توپ را از مزایای دیگر چمن پیشرفته عنوان كرد.