تبیان، دستیار زندگی
ماموران پلیس ساحلی هند توانستند در شهر «پربندر» در نزدیکی بمبئی، یک گیرنده ماهواره‌ای GPS را که در آن نقشه دیجیتالی شهر بمبئی وجود داشت، به همراه یک دستگاه تلفن ماهواره‌ای ...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

"آی تی" یاور تروریست‌های بمبئی

حمله تروریستی در بمبئی

پیش از حمله تروریستی

به دنبال حمله تروریستی به یکی از بزرگ‌ترین و مجلل‌ترین هتل‌های شهر بمبئی هند، ماموران امنیتی این کشور بررسی‌های خود را آغاز کردند تا عوامل این حمله تروریستی را شناسایی کنند. در این بررسی‌ها ماموران پلیس ساحلی هند توانستند در شهر «پربندر» در نزدیکی بمبئی، یک گیرنده ماهواره‌ای GPS را که در آن نقشه دیجیتالی شهر بمبئی وجود داشت، به همراه یک دستگاه تلفن ماهواره‌ای در یک کشتی کوچک پیدا کنند. به عقیده مقامات هندی، این کشتی کوچک که از تاریخ 13 نوامبر مفقود شده بود، توسط تروریست‌ها مورد استفاده قرار گرفت تا آنها بتوانند از این طریق خود را از مسیر آبی به بمبئی برسانند.

علاوه بر این، در بررسی‌های بعدی دو تلفن ماهواره‌ای شبیه نمونه‌ای که در کشتی پیدا شده بود، به همراه جنازه دو تروریستی که در محل حادثه جان خود را از دست داده بودند کشف شد. گفته می‌شود این دو تروریست از این تلفن‌های ماهواره‌ای برای برقراری ارتباط با مدیران ارشد خود که در کشور دیگری بودند، استفاده می‌کردند.

اما باید توجه داشت ماجرا فقط به تاثیرات این دستگاه‌های دیجیتالی و ماهواره‌ای در جریان حمله تروریستی ختم نمی‌شود و ماموران امنیتی هند، اینترنت را یکی از عوامل تاثیرگذار در این جریان می‌دانند. طبق اخبار رسیده، چند ساعت پس از انجام این حمله تروریستی و آتش گرفتن هتل بزرگ شهر بمبئی، کلیه رسانه‌ها و سازمان‌های خبری فعال در منطقه پست الکترونیکی را از یک گروه ناشناس دریافت کردند که خود را با نام Deccan Mujahideen معرفی کرده بودند و ادعا می‌کردند این حمله تروریستی را انجام داده‌اند. در این میان، کارشناسان امنیتی اعلام کردند هیچ گروهی با نام Deccan Mujahideen وجود ندارد و این پست الکترونیکی جعلی بوده است. بر اساس اخبار منتشر شده در تلویزیون محلی هند، بررسی‌های انجام شده روی این پست الکترونیکی نشان داد افرادی از کشور روسیه آن را ارسال کرده‌اند.

امروزه استفاده از پست الکترونیکی بین تروریست‌ها بسیار معمول شده است تا از این طریق پیام‌های خود را به اطلاع همگان برسانند. به دنبال انفجارات اخیر شهر بمبئی و حضور پررنگ فناوری در آن، مقامات هند اعلام کرده‌اند فناوری به طور کلی برای آنها به یک دردسر تبدیل شده است. در حملات تروریستی، معمولاً افراد از یک تلفن ماهواره ای یا یک سیستم میکرو بلاگ برای انفجار بمب‌ها و انجام اقدامات مختلف خود بهره می‌جویند.

ماهواره

این طور که بررسی‌های جدیدتر مقامات امنیتی هند نشان داده است، تروریست‌ها برای زیر نظر گرفتن اقدامات پلیس و بازتاب عملیات خود در رسانه‌های جهانی، از گوشی‌های هوشمند BlackBerry استفاده می‌کرده‌اند. این افراد از طریق این گوشی‌ها، به شبکه اینترنت متصل می‌شدند و با جست وجو در سایت‌های مربوط به رسانه‌های محلی، در جریان عکس العمل مقامات محلی و بین المللی قرار می‌گرفتند.

پس از حمله تروریستی

از جمله سایت‌های اینترنتی که در جریان اطلاع رسانی حمله تروریستی شهر بمبئی به وسیله مردم بسیار موثر بود، Twitter نام داشت. در زمان وقوع حادثه و پس از آن، سایت Twitter که در اصل یک پایگاه اینترنتی وبلاگ نویسی است، نقش عمده‌ای برعهده داشت و به یکی از منابع اصلی خبررسانی در این جریان تبدیل شد. تمرکز کاربران روی این سایت برای انتشار اخبار و تصاویر حمله تروریستی شهر بمبئی به قدری افزایش یافت که مقامات بلندپایه هند از مردم این کشور خواستند تا از انتشار اخبار روی این سایت خودداری کنند زیرا این مساله باعث شده بود تا اطلاعات استراتژیک هند پس از وقوع این حمله در اختیار تروریست‌ها قرار بگیرد و مقامات امنیتی هند با مشکل مواجه شوند.

روزنامه تایمز چاپ لندن در این باره نوشت: «افراد در سایت Twitter اخباری را منتشر کردند که نشان می‌داد انفجارها همچنان در برخی مناطق ادامه داشته است، اما هیچ یک از مقامات هند این خبر را تایید نکردند. برخی دیگر در این سایت خبر از گروگان‌گیری در شهر بمبئی داده بودند. فردای روز حادثه نیز مردم اعلام کردند دولت هند از آنها درخواست کرده است که انتشار اخبار و تصاویر را در مورد حمله تروریستی بمبئی روی سایت Twitter متوقف کنند.»

یکی از مزایای زندگی در قرن بیست و یکم روی کارآمدن نسل جدید فناوری‌هایی است که زندگی روزمره را آسان می‌کند و در زمینه‌های مختلف به یاری انسان می‌شتابد. اما این نکته را باید مورد توجه قرار داد که این فناوری چگونه می‌تواند در مقابل انسان قرار گیرد و باعث بروز این مشکلات شود و البته، چگونه می‌توان اثرات منفی فناوری های پیشرفته را در حملات گسترده و خشونت آمیز تروریستی خنثی کرد؟

میثم لطفی

منابع:

www.computerworld.com

www.informationweek.com

www.gizmodo.com

www.ciol.com