تبیان، دستیار زندگی
هرشب افطار مهمان یکی از آشنایان می شویم. همه شان هم همه جوره برای سفره افطارشان سنگ تمام می گذارند. اصلاً اهمیتی ندارد غذا اضافه بیاید یا خورده نشود! مهم این است که سفره آنها تمام و کمال و هزار رنگ باشد!
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

عمراً جلوی تو کم بیارم!


هرشب افطار مهمان یکی از آشنایان می شویم. همه شان هم همه جوره برای سفره افطارشان سنگ تمام می گذارند. اصلاً اهمیتی ندارد غذا اضافه بیاید یا خورده نشود! مهم این است که سفره آنها تمام و کمال و هزار رنگ باشد!

واقعاً چه شده که هر ساله شاهد ضیافت‌های افطاری برخی خانواده‌ها هستیم که این مراسم را در تالارهای لوکس برگزار می‌کنند و چند نوع غذاهای مختلف و عجیب و غریب با دسرهای رنگارنگ سفارش می‌دهند و دست آخر هم مقدار زیادی از این غذاها راهی سطل زباله می‌شود و برخی خانواده‌ها هم فقط این مراسم را برگزار می‌کنند تا به اطرافیان نشان دهند که از دیگران کمتر نیستند و تنها برای چشم و همچشمی وارد این رقابت ناسالم می‌شوند.

حسادت

چشم و هم‌چشمی، رقابت بدون ضابطه است و کسی که چشم و هم‌چشمی می‌کند، هویت خودش را به اطرافیان واگذار می‌کند. در چشم و هم‌چشمی انسان خودش را با افرادی مقایسه می‌کند که ممکن است شرایط و رابطه‌هایشان با او هماهنگ نباشد و بدون در نظر گرفتن ساختار خانوادگی و ارزش های فرهنگی رایج در جامعه به تقلید از رفتار کسانی می پردازد که مولفه های فرهنگی متفاوتی نسبت به فرد تقلید کننده دارد. بپردازد.

این تقلید‌ها ممکن است در زمینه محل اسکان، مراسم‌ها، پوشش‌های شخصی، نوع غذا خوردن و برقراری ارتباط باشد که نوعی بی‌هویتی و پوچی را همراه دارد زیرا فرد خود واقعی‌اش نیست.ماه رمضان ماه سادگی و بی آلایشی است. ماهی است که قرار است به آن اصل و ذات واقعی خود برگردیم. ماهی که تمام تجملات را کنار می گذاریم و تا می توانیم صرفه جویی کرده و به نیازمندان کمک می کنیم. اما انگار این افطاری ها و مراسم ها تبدیل به پایگاهی برای چشم و هم چشمی دوستان و بستگان شده است. هرکس در فکر این است که در مراسم خود کم نیاورد.چشم و هم‌چشمی در نهایت موجب افسردگی می‌شود. بنابراین کسانی که به این رفتار مبادرت می ورزند باید آماده این اختلال در آینده نزدیک باشند. علت افسردگی به تفاوت های اقتصادی و فرهنگی فرد تقلید کننده با کسی که از او تقلید می‌کند مربوط می‌شود.هر کس باید از ظرفیت خودش استفاده کند و چنانچه خلاف آن باشد دچار اضطراب و آسیب به خود و اطرافیانش می‌‌شود.

فراموش نکنید که خود ارزشمندی یا عزت نفس به معنای غرور و خودشیفتگی نیست؛ بلکه این معنا را می‌دهد که فرد با خود صادق و روراست بوده و نقاط ضعف و قوت خود را شناخته و قبول داشته باشد و همواره درصدد رفع نقاط منفی خود از بهترین راه برآید

عزت نفس‌تان کجا رفته؟

عزت نفس ارزشی است كه ما برای خود قائلیم. اگر برای خود به عنوان یك انسان با ویژگی‏ها، توانایی‏ها و محدودیت‏هایی كه داریم ارزش قائل شویم، فردی هستیم كه عزت نفس بالایی داریم.برخی از خانواده‌هایی که درآمد پایینی دارند، بر این باورند که اگر در مهمانی دادن، سنگ‌تمام نگذارند، برای اطرافیان ثابت می‌شود که آنان از نظر بضاعت مالی ضعیف بوده و قدرت مهمان‌نوازی شاهانه ندارند و در نتیجه تحمل این موضوع برایشان سخت و رنج‌آور است، اما خانواده‌های متمکن نظر دیگری دارند. آنها بر این عقیده اند که اگر مهمانی‌هایشان ساده و کم‌خرج باشد، چون اطرافیان در جریان بضاعت مالی بالای آنان هستند، طرز فکری را که در مورد گروه قبلی داشته‌اند، در مورد خانواده آنان نخواهند داشت.

تعدادی از خانواده‌ها هم هستند که تمکن مالی بالایی دارند، اما از عزت نفس پایینی برخوردارند؛ یعنی خودشان را دست‌کم می‌گیرند و ارزشی که برای نظر دیگران قائل هستند، برای خود قائل نیستند و همیشه مرغ همسایه برایشان غاز است و در نتیجه به صورتی می‌خواهند با برگزاری ضیافت‌های پرهزینه به دیگران بفهمانند که به‌مرتبه آنان رسیده‌اند. عامل اصلی چشم و همچشمی‌ها نیز در اثر همین پایین بودن عزت نفس افراد است.

عزت نفس پدیده‏ای اكتسابی است نه ارثی. یعنی با تولد كودك، عزت نفس پا به دنیا نمی‏گذارد بلكه این پدیده طی دوران زندگی او، بخصوص در دوران كودكی و نوجوانی تحت تاثیر محیط بیرونی شكل گرفته و ساخته می‏شود.

مهمانی

هنگامی که عزت نفس در شخصی کم است . هراس و ترس از واقعیت در فرد وجود دارد و ترس از حقایق درباره خود و پذیرش خود . ترس از افشا شدن ترس از فروریختن تظاهرها و وانمود ها . ترس از ناکامی . ترس از تحقیرشدن . این افراد گویا برای دیگران زندگی می کنند و همواره نگران قضاوتهای دیگران هستند بنابراین جرات اندیشیدن به خود و توانمندیهای خود را از دست می دهند . زود تسلیم می شوند ودیگران می توانند به سرعت آنان را دلسرد کنند و حالت انفعال در آنان فراوان دیده می شود.

فراموش نکنید که خود ارزشمندی یا عزت نفس به معنای غرور و خودشیفتگی نیست؛ بلکه این معنا را می‌دهد که فرد با خود صادق و روراست بوده و نقاط ضعف و قوت خود را شناخته و قبول داشته باشد و همواره درصدد رفع نقاط منفی خود از بهترین راه برآید. رفتارهای ما نشان‌دهنده بخشی از عزت نفس ماست.

بچه‌ها همچون بزرگسالان می‌توانند از طریق یادگیری‌های مشاهده‌ای، در آینده رفتاری همچون پدر و مادر خود داشته باشند و به نوعی نیاز افراطی به توجه و تائید در آنها نهادینه می‌شود و گاهی پرتوقع، ناراضی و متکبر بار می‌آیند.

پیش از انجام هر کاری در این ماه باید نیات و انگیزه‌هایمان را خالص کنیم و با دید خدایی به ضیافت افطاری بنگریم؛ یعنی با خود بیندیشیم که هدف ما از افطاری دادن چیست؟ رضایت خدا و رسیدن به اجر و حسنه یا تعریف و تمجید خلق‌خدا از ریخت و پاش‌ها و اسراف‌کاری‌های ما؟

فرآوری: راضیه کتابچی

بخش خانواده ایرانی تبیان


منبع: چاردیواری، تابناک، پزشک آنلاین

مطالب مرتبط:

من هیچی ندارم، هیچی!

عجیب ترین مهمونی دنیا!

می خوام دوست داشتنی باشم!

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.